Evropa se sprema za rat?

Razvoj plana za povećanje mobilnosti trupa unutar granica EU u izvesnoj meri je povezan sa rastućom nepredvidivošću međunarodne situacije, izjavila je na konferenciji za medije evropska komesarka za transport Violeta Bulc.

„Ono što se sada dešava u međunarodnoj politici je nepredvidivo, svedoci smo toga. Ali ove mere se uklapaju u okvire naših odbrambenih napora i želje da se ojača koordinacija vojnih aktivnosti“, odgovorila je ona na pitanje novinara da li je razvoj plana vojne mobilnosti EU povezan sa ruskim faktorom.

„Živimo u nepredvidivom svetu, što pokazuju događaji poslednjih godina. Moramo biti spremni za različite situacije, ali se nadam da se one neće desiti“, dodala je ona, naglašavajući da koordinacija EU sa NATO-om u sprovođenju mera koje se razvijaju ne znači da se radi upravo o planu alijanse.

Vlasti EU su u sredu predstavile akcioni plan za povećanje vojne mobilnosti u okviru Evropske unije i izvan njenih granica, čiji je cilj povećanje nivoa saradnje između zemalja EU za prebacivanje snaga i sredstava u slučaju izbijanja kriznih situacija.

Zemlje NATO-a su zbog neslaganja sa Rusijom o Ukrajini ranije objavile niz mera za širenje vojnih aktivnosti u Evropi, uključujući jačanje snaga za brzo reagovanje, rast američkog kontingenta, drastično proširenje programa vojnih vežbi i patrole i rast rashoda za odbranu. Rusija je saopštila da se radi o neviđenom proširenju aktivnosti NATO-a na njenim granicama.

Evropska komisija predložila je plan za ukidanje prekomernih birokratskih procedura administracije i ojačavanje određenih puteva, kako bi bio olakšan transport teške opreme za odbranu, kao što su tenkovi, kamioni, oklopna vozila.

„Omogućavanjem vojne mobilnosti u EU možemo da budemo delotvorniji u sprečavanju krize, efikasniji u raspoređivanju naših misija i bržem reagovanju“, izjavila je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Članice NATO-a će održati obimne vojne vežbe u oktobru 2018. godine na granicama Rusije, u kojima će učestvovati 45 hiljada ljudi, saopštio je ranije komandant marinskog korpusa SAD general Robert Neler.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

evroparat
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Ukoliko dodje do rata,izmedju EU I NATO-a.sa jedne i Rusije sa druge strane,bice daleko vecih razaranja i broja mrtvih,nego u oba svetska rata do sada zajedno.Ne mogu da verujem,da ce do toga ipak doci.Ali,kada pogledamo pojedinacno ljude koji vode kao politicke Vodje,i u zapadnom bloku zemalja,i u Rusiji posebno… nista nije nemoguce.Sve su to sa malim izuzecima,vrlo neodgovorni ljudi.Puni sebe ali bez ikakvog realnog pokrica.Na veliku zalost svih nas,pametni inteligentni ljudi,ne zele da se bave politikom.To vazi za ljude u svim zemljama.

  • Balkan

    Kada ce nadobudni Evropljani da shvate da u slucaju bilo cega na relaciji Rusija Amerika ili obratno, da budu topovsko meso a da se na americkom tlu nista nece desavati, pa ce im onda veliki brat svesrdno uz dobru naplatu da izgradjuje sve sto je poruseno. Zar je moguce da su svi jeli bunike ili nase pecurke ludaje i da ne vide dalje od nosa. Koja je to politika koju Evropejci slede, sve mi je jasno ali ipak nista mi nije jasno, ili sam ja nesto propusti ili sam neobavesten ili samo mozda bolje vidim od nekih drugih.