Evropska država testira sve starije od 10 godina

U Slovačkoj će biti održana akcija protiv korone kakva dosad nije viđena – Slovačka vlada planira da tokom iduća dva vikenda na virus korona testira sve građane starije od 10 godina, saopštio je premijer Igor Matovič.

Još nije jasno da li će takvo nacionalno testiranje biti obavezno ili dobrovoljno, navodi državna agencija TASR.

Testiranje celokupnog stanovništva, kako je objasnio, ima za cilj da se otkrije stvarni broj zaraženih u zemlji. Deca mlađa od 10 godina neće morati da se testiraju, rekao je Matovič i obrazložio da je ta odluka doneta na osnovu saveta pedijatara.
Program testiranja će početi u žarištima epidemije idućeg vikenda, a u drugim delovima zemlje biće nastavljeno 31. oktobra i 1. novembra.

Slovačka ima oko 5,5 miliona stanovnika, a testiranje će biti organizovano slično kao i izbori, pa će u zemlji biti oko 6.000 punktova u kojima će raditi sedmočlani timovi.

Kako bi se sprečilo da zdravstveni radnici budu preopterećeni, u toj akciji pomagaće im policija i vojska.

Vreme dolaska na testiranje građanima će biti određeno po abecednom redu kako bi se sprečila okupljanja pred punktovima, rekao je premijer i dodao da će testiranje biti besplatno.

Matovič je rekao kako je vlada pripremala ovaj projekat u protekle tri sedmice, jer ne želi da dođu u situaciju da moraju da grade poljske bolnice i da lekari budu primorani da biraju koga će lečiti, a koga, kako kaže, pustiti da umre.

„Ako uspemo da izvedemo ovu akciju, možemo da budemo primer za ceo svet“, kazao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

koronaslovackatestiranje
Komentari (0)
Dodaj komentar