Evropske potpisnice pozvale Iran da poštuje sporazum

BERLIN – Nemačka, Francuska i Britanija pozvale su danas Iran da odustane od najnovijeg planiranog kršenja nuklearnog sporazuma iz 2015. godine sa svetskim silama, rekavši da Teheran „nema uverljiv razlog za upotrebu metalnog uranijuma“ , čiju proizvodnju je najavio.
U zajedničkoj izjavi nemačkog, francuskog i britanskog ministarstva spoljnih poslova rečeno je da su ove zemlje „duboko zabrinute“ najnovijim iranskim potezom i da Teheran nije naveo uverljive razloge zbog kojih bi proizvodio metalni uranijum za civilne potrebe.
Oni su naglasili i da proizvodnja metalnog uranijuma ima „potencijalno ozbiljne vojne implikacije“ i pozvali Iran da zaustavi ovu aktivnost i vrati se „bez odlaganja na poštovanje svojih obaveza iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA) ako želi očuvanje tog sporazuma“, prenosi AP.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je u četvrtak da je Iran obavestio da je počeo instaliranje opreme za proizvodnju uranijuma u metalnom obliku.

Teheran je postupak objasnio time da ostaje pri ranijim planovima da istražuje i razvija proizvodnju metalnog uranijuma sa ciljem da „dizajnira poboljšanu vrstu goriva“, navela je IAEA.

Metalni uranijum takođe može da se koristii i za nuklearnu bombu, međutim, iransko istraživanje njegove proizvodnje je posebno zabranjeno nuklearnim sporazumom JCPOA koji je Teheran potpisao sa Nemačkom, Francuskom, Britanijom, Kinom, Rusijom i Sjedinjenim Državama 2015. godine.
Od jednostranog povlačenja SAD iz sporazuma 2018. godine, ostale članice rade na njegovom očuvanju, a novoizabrani predsednik Džo Bajden, koji je bio potpredsednik kada je sporazum potpisan tokom Obamine administracije, rekao je da se nada da će mu SAD ponovo pristupiti, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar