Evropski lideri podržali Makrona uoči drugog kruga izbora

PARIZ – Samo nekoliko dana pre ključnog drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, lideri levog centra Nemačke, Španije i Portugala pozvali su danas francuske birače da izaberu centrističkog predsednika Emanuela Makrona umesto rivalke krajnje desnice Marin Le Pen.

U kolumni koja je danas objavljena u nekoliko evropskih listova, nemački kancelar Olaf Šolc, španski premijer Pedro Sančez i portugalski premijer Antonio Kosta napisali su da je glasanje u nedelju kritično za Francusku i sve i svakog od nas u Evropi, preneo je AP.

To su izbori između demokratskog kandidata koji veruje da se snaga Francuske širi u moćnoj i autonomnoj Evropskoj uniji i kandidata ekstremne desnice koji se otvoreno stavlja na stranu onih koji napadaju našu slobodu i demokratiju, vrednosti zasnovane na francuskim idejama prosvetiteljstva, stoji u zajedničkom komentaru bez pominjanja Makrona ili Le Penove po imenu.

Socijaldemokrata Šolc i socijalisti Sančez i Kosta napisali su da se Evropa suočava sa promenom ere zbog ruskog napada na Ukrajinu i da populisti i ekstremna desnica gledaju na Putina kao na ideološki i politički model, replicirajući njegove šovinističke ideje.

Kolumna se završava apelom na jedinstvo kako bi se održali prosperitet i blagostanje u Evropi.

Zato nam je potrebna Francuska da bude na našoj strani, napisala su trojica lidera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar