Evropski sud razmatraće slučaj Ukrajine protiv Rusije

MOSKVA – Evropski sud za ljudska prava (EĆR) složio se danas da razmotri žalbu Ukrajine za navodna kršenja ljudskih prava na Krimskom poluostrvu.

Sud sa sedištem u Strazburu zaključio je da je slučaj Ukrajine protiv Rusije podržan dovoljnim brojem dokaza i prihvatljiv za razmatranje.

Ne zna se, međutim, kada će sud doneti presudu, preneo je AP.

Ukrajina u svojoj žalbi tvrdi da je Rusija odgovorna za veliki broj kršenja ljudskih prava na crnomorskom poluostrvu.

Dana 17. marta 2014. godine, Vrhovni sovjet Krima usvojio je rezoluciju o nezavisnosti od Ukrajine i obratio se Rusiji za prijem Republike Krim u sastav Ruske Federacije, da bi 18. marta 2014. Republika Krim ušla u sastav Ruske Federacije, na osnovu sporazuma koji su potpisali ruski predsednik Vladimir Putin i krimski lideri.

Zbog, kako navodi AP, aneksije Krima od strane Rusije, SAD i EU su uvele Moskvi sankcije.

Međunarodne grupe za ljudska prava već dugo ukazuju na brojne zloupotrebe prava na Krimu, uključujući ograničenja slobode izražavanja i mirnog okupljanja i uznemiravanja proukrajinskih aktivista i članova krimsko-tatarske zajednice.

Moskva je navela da je zakonito preuzela Krim nakon što je ogromna većina lokalnih stanovnika glasala za otcepljenje od Ukrajine i pridruživanje Rusiji na referendumu.

Ona kontinuirano odbija optužbe za kršenje ljudskih prava u regionu.

EĆR je naveo da pojedine tvrdnje Ukrajine, uključujući tvrdnju da je Rusija odgovorna za ubistva i pucnjavu u regioni nisu pravilno potkrepljeni dokazima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar