EWB: Pobeda Nove demokratije i šta to znači za Severnu MK

ATINA – Malo je verovatno da će jučerašnja pobeda konzervativne Nove demokratije na izborima u Grčkoj stvoriti nove poteškoće u odnosima Atine i Skoplja, smatra profesor Univerziteta Peleponoza Nikolas Cifakis, prenosi Juripijen vestern Balkans (EWB).

U tekstu pod nazivom „Šta pobeda Nove demokratije znači za odnose sa Severnom Makedonijom“, Cifakis ističe da pobeda Nove demokratije, koja je u januaru glasala protiv ratifikacije Prespanskog sporazuma, neće značiti promenu kursa Atine prema Severnoj Makedoniji sve dok primena sporazuma glatko teče.

Lider opozicione Nove demokratije u januaru je tvrdio da će sporazum iz Prespe stvoriti više problema za Grčku nego što će ih rešiti, podseća EWB.

„Prespanski sporazum nije bila jedina tema tokom izborne kampanje. Kirjakos Micotakis ponavlja stalno da neće dovoditi u pitanje sporazum koji je Grčka ratifikovala“, pojašnjava Cifakis.

Iako se protivi sporazumu, on je rekao da „jednom kada sporazum bude ratifikovan, male su šanse da se tu nešto promeni“.

On podseća i da će novi premijer, čiji je otac Konstantinos bio šef vlade početkom 1990-tih kada su napetosti u vezi imena Makedonije bile na vrhuncu, da prihvati jedino punu primenu sporazuma.

Sporazum potpisan u junu 2018. godine obe strane su se obavezale na uzdržavanje od tvrdnji za bilo koju teritoriju kao i da na primenu mera radi zabrane svake neprijateljske aktivnosti, akcije i progande.

Cifakis je uveren da ako Severna Makedonija nastavi da poštuje i primenjuje sporazum, koji uključuje i odredbe o političkoj i ekonomskoj saradnji, onda ne treba brinuti o dodatnim poteškoćama, posebno kada dođe trenutak za otvaranje pregovora o pristupanju EU.

„Od Atine se ne očekuje promena kursa o pregovorima o pristupanju Severne Makedonije, sve dok primena sporazuma teče glatko“, zaključio je Cifakis za EWB.

On je dodao da je pobeda Nove demokratije odlična vest za grčku ekonomiju kojoj očajnički treba drugačiji model ekonomske politike, kojoj je u fokusu smanjenje poreskih stopa, sprovođenje strukturnih reformi i stimulisanje privatnih investicija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar