Fajon: EP nepistrasan u međustranačkom dijalogu u Srbiji

BRISEL – Šefica Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom, Tanja Fajon, danas je još jednom izrazila zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda i generalno napretka u oblasti vladavine prava u Srbiji.

Fanjon je, kao kopredsedavajuća današnjim video sastankom Interparlamentarnog odbora EU-Srbija, pozvala na nastavak međustranačkog dijaloga u Srbiji i naglasila nepristrasnu ulogu Evropskog parlamenta u tom procesu.

”Evropski parlament je posrednik u ovom procesu i ne staje ni na jednu stranu, niti nameće rešenja. Mi samo prenosima dobra iskustva EU”, poručila je Fajon.

Ona je na početku Interparlamentarnog odbora pozvala na diskusiju o međustrančkom dijalogu u Srbiji iako, kako je navela, to nije bila tema usaglašena agednom.

Fajon je naglasila važnost nastavka međustranačkog dijaloga, koji se vodi u cilju popravljanja izbornih uslova, upravo zbog blizne predstojećih izbora u Srbiji.

”Evropski parlament želi da pomogne Srbiji na putu ka EU i važno je da radmo zajedno imajući povrenja jedni u druge”, kaže Fajon.

U obraćanju Interparlamentarnom odboru iznela je niz kritika na račun situacije u Srbiji, počev od percepcije građana o podršci koju EU šalje Srbiji tokom pandemije Kovid-19, preko ispunjavanja preporuka OEBS-a za predstojće izbore, do stanja u vladavini prava i medijskim slobodama.

”Pozivamo Vladu da popravi situaciju u medijima, istraži napade na novinare i primeni Medijsku strategiju”, poručila je Fajon.

Ona se kritički osvrnula i na novi parlament u Srbiji, uz konstataciju da je u njemi dominantna vladajuća koalicija uz odsustvo prave opoziije što, kao ocenjuje, nije dobrar sigla za dalji napredak u parlamentarnoj kulturi Srbije.

Kao pozitivne korake Narodne skupštine Srbije, Fajon je navela smanjenje broja hitnih porcedura i usvanje kodeksa ponašanja poslanika.

Govoreći o dijalogu Beograd i Prištine, šefica Delegacije EP za Srbiju, Tanja Fajon, pozvala je obe starne da se angažuju i poručila da što pre dođe do dogovora, to će biti bolje za budućnost i Srbije i Kosova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar