Fajon: Uskoro sa Vučićem o „političkim dikreditacijama“

LJUBLJANA, 15. aprila ( Tanjug) – Poslanica Evropskog parlamenta i predsednica socijaldemokrata Slovenije Tanja Fajon u današnjem obraćanju javnosti upozorila je na opasnost od pozivanja na menjanje granica na Zapadnom Balkanu i založila se za proširenje kao mirno rešenje za otvorene problema u regionu.

Fajon je najavila da će se uskoro u četiri oka sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a njegove komentare na njen račun nazvala je „zlobnim političkim dikreditacijama“.

„Ne isključujem da tu pomoć Vučiću dolazi iz Slovenije“, konstatovala je Fajon.

Ona je u svom obraćanju javnosti povodom tzv non papera koji je premijer Slovenije Janez Janša navodno poslao u Brisel, a kojim se, prema navodima medija, predlaže menjanje granica na Zapadnom Balkanu, poručila da su rešenje „integracije, a ne raspad“.

„U vreme kada moramo da promovišemo uzajamnu pomoć i saradnju, neki evropski lideri biraju da promovišu ometajuće ideje i nacionalističke tendencije, a nediplomatski potezi opterećuju već zabrinuto stanovništvo dodatnim brigama“, izjavila je Fajon.

Fajon je ocenila da je svaka ideja o pomeranju i promeni granica „eksperiment prošlosti“, a da bi postojeće granice na Zapadnom Balkanu trebalo da postanu simbolične ulaskom zemlja regiona u Uniju.

Ona se založila i za brže pristupanje regiona EU, u čemu, kako je rekla, Slovenija može igrati veoma važnu ulogu tokom svog predsedavanja.

Fajon je svog političkog protivnika premijera Slovenije Janeza Janšu, kao i predsednika Boruta Pahora, pozvala da javno pred Parlementom i građanima iznesu stav Slovenije o Zapadnom Balkanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Milan

    Ma nemoj, pa zašto onda uzeste Hrvatskoj Piranski zaliv ako su granice simbolične?!