Feminističke partije upozoravaju na ugroženost ženskih prava

LONDON – Grupa feminističkih političkih partija upozorila je danas da su ženska prava u Evropi ugrožena, zahtevajući dekriminalizaciju abortusa širom EU uoči izbora ove nedelje.

Stranke iz Britanije, Švedske, Rumunije i Italije u grupi Ujedinjena feministička mreža Evrope (FUN Evropa) tražile su besplatne, sigurne i legalne abortuse za sve žene u Evropskoj uniji zbog straha od potencijalnih ograničenja zbog rasta krajnje desnice, prenosi Rojters.

One smatraju da treba okončati zabranu namernog prekida trudnoće u zemljama kao što su Severna Irska i izražavaju zabrinutost da bi ograničavanje prava na abortus u Alabami i drugim državama u SAD moglo da inspiriše slične zakone u Evropi.

„U Evropi vidimo kako nacionalističke i ultra-konzervativne snage ugrožavaju prava žena“, izjavila je Stina Svenson, koordinatorka FUN Europa i kandidatkinja Feminističke Inicijative Švedske.

FUN Evropu je u novembru osnovala grupa feminističkih političkih partija i nevladinih organizacija sa ciljem formiranja zajedničke političke platforme za izbore u Evropskoj uniji.

Nekoliko evropskih zemalja već ima stroga ograničenja abortusa, naročito Severna Irska gde je ovakav prekid trudnoće dozvoljen samo ako je život žene ugrožen ili postoji dugoročni ili stalni rizik za njeno mentalno ili fizičko zdravlje.

U Litvaniji, Slovačkoj, Španiji i Poljskoj u poslednjih nekoliko godina bilo je predloga za skoro potpune zabrane abortusa.

„Bez hitne akcije, Severna Irska i Alabama će brzo postati pravilo, a ne izuzetak“, saopštila je FUN Evropa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar