Fico: EU se olenjila i zaljubila sama u sebe

Slovački premijer Robert Fico kritikovao je danas Evropsku uniju da se olenjila i zaljubila sama u sebe, a lidere zemalja članica da su iz EU isterali zajednički evropski duh kakav je vladao do 2008. godine i zajedničke evropske dokumente pretvaraju u zbornike nacionalnih interesa.

„Da li se to EU olenjila? Da li se EU zaljubila sama u sebe? Bezglavo smo se bacili na agendu 2020. Zar ne radimo isto što i sa agendom 2010. Kao da smo se olenjili i mislimo da će stvari ići same od sebe. Zar ne gubimo sami autoritet ako nemamo hrabrosti da kažemo ovo je naš stav, različit od stava strateških partnera“, kazao je Fico na samitu predsednika parlamentara zemalja članica EU u Bratislavi.

Slovački premijer naglasio je da bez obzira na sve i dalje smatra i ponavlja svugde da je EU ipak najbolje mesto za život, ali da joj nedostaje evropski duh kakav je vladao do 2008. godine.

„Budućnost vidim u većem poštovanju evropskih država. Nedostaje nam evropski duh kakav je vladao do 2008. godine. Naši dokumenti su zbornik nacionalnih interesa zato što nam nedostaje uzajamno poštovanje“, rekao je Fico.

On je upozorio da u Evropi bez obzira na sjajne rezultate iz prošlosti preovladava nepoštovanje autoriteta i sklonost ka jeftinim i populističkim rešnjima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • goran manic

    Vi ste jedna gomila birokrata bez ikakvih emotivnih sposobnosti, čak i samoljubivosti. Vi ste prototip budućih ljudi: depersonalizovana, programirana… obezličija!