Filipini odbacili zahtev Kine da pomere brod iz plićaka

MANILA – Filipinski ministar odbrane Delfin Lorencana odbacio je danas ponovljeni zahtev Kine da ukloni svoju ispostavu u spornom plićaku u Južnom kineskom moru i rekao da brodovi kineske obalske straže treba da napuste to područje i prestanu da blokiraju filipinske brodove za snabdevanje.

Filipinske snage koriste prizemljeni ratni brod BRP Sjera Madre, kao predstražu u strateškom plićaku koji je u centru spora sa Kinom, preneo je AP.

Lorenzana je rekao da se plićak Drugi Tomas nalazi u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Filipina prema Konvenciji UN o pravu mora iz 1982, koju je Kina ratifikovala.

On je rekao da je presuda arbitražnog suda koji podržava UN iz 2016, takođe, ponistila zahteve Kine na prometni plovni put, ostavljajući ih bez ikakvog pravnog osnova.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je juče od Filipina da ispoštuju svoju obavezu i uklone svoj prizemljeni brod sa Renai Điaoa, naziv koji Peking koristi za plićak, koji Filipinci nazivaju Ajungin.

Brodovi kineske obalske straže dozvolili su filipinskim brodovima da donesu hranu i druge proizvode filipinskim snagama u plićaku iz humanitarnih razloga, navodi se u saopštenju.

Međutim, šef odbrane Lorencana rekao je novinarima da nije upoznat sa bilo kakvom posvećenošću filipinske vlade da ukloni svoj brod, koji se nalazi u plićaku od 1999. godine.

„Tamo možemo da radimo šta god hoćemo, a oni u stvari upadaju na posed“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar