Finci za Harec: Zapanjen izraelskim stavom o izbornoj reformi

SARAJEVO – Predsednik Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine Jakob Finci rekao je za ugledni izraelski list „Harec“ da je zapanjen izraelskim stavom o izbornoj reformi u BiH, nakon što je Ambasada Izraela podržala hrvatski predlog izmena Izbornog zakona.

Navedene izmene bi, prema kritičarima, umanjile politički uticaj Jevreja, Roma i drugih manjina u BiH, a Harec podseća na dopis izraelske Ambasade u Tirani, koja je zadužena i za BiH.

Harec piše da „promovisan od Kancelarije visokog predstavnika – institucije koju podržava EU, stvorene nakon ratova na Balkanu 1990-ih da nadgleda civilne aspekte implementacije sporazuma kojim se okončava rat u Bosni – plan bi odmerio lokalnu demografiju na izborima, što bi moglo i da okrene dalje učvršćivanje moći etnonacionalističkih partija“, preneo je portal sarajevskog Avaza.

Navodi se da su ga podržale hrvatski nacionalisti, izazivajući proteste jevrejske zajednice u BiH. Trenutni politički sistem u BiH zasniva se na sporazumu o podeli vlasti između njene tri glavne etničke grupe: Bošnjaka, Srba i Hrvata – aranžman za koji se veruje da je isključio više od 100.000 građana iz najviših političkih organa, piše izraelski list.

„Ovo je bio prvi put da Izrael zauzima stav u unutrašnjim bosanskohercegovačkim stvarima, ne pomažući Jevrejsku zajednicu, niti na zahtev Jevrejske zajednice, već jednu političku stranku u zemlji“, napisao je Finci za Harec.

Inače, Finci je ranije tražio promenu postojećeg sistema u Evropskom sudu za ljudska prava.

Fincijevi komentari usledili su manje od dan nakon što je izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo za Harec da je u dopisu Ambasade izražena “podrška za očuvanje prava jevrejske zajednice u zemlji” i da je “poslat nakon lokalne inicijative za promenu izbornog zakona i straha da bi implikacije rasprave oko ove promene mogle naštetiti tim pravima.”

U pismu, ambasador Izraela Noah Gal Gendler tvrdi kako se „prava jevrejske zajednice u zemlji zloupotrebljavaju za blokiranje suštinskih unutrašnjih procesa u Bosni i Hercegovini“.

Iz Ministarstva spoljnih poslova su za Harec rekli da veoma cene Fincija i njegov rad za jevrejsku zajednicu, te da nemaju interesa da odgovore na njegove komentare.

Izraelski list je podsetio na reči ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković, koja je rekla da je „teško shvatiti da bi zvanična politika Izraela mogla biti da pozdravi diskriminaciju Jevreja zbog nemogućnosti obavljanja dužnosti u BiH.

„Potreban je iskren pristup i istinska podrška vlade Izraela kako bi se zaštitila prava jevrejskog naroda u Bosni i Hercegovini, a ne da se hvale onima koji održavaju nejednakost uskraćujući ljudima drugog porekla, kao što su Jevreji, njihova prava, u Bosni“, piše Harec.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar