Finska želi da njena granica sa Rusijom ostane mirna

BERLIN – Finska želi da njena granica sa Rusijom bude mirna, izjavio je danas finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto, potvrdujući potrebu da se održi komunikacija sa Kremljom dok se ova nordijska nacija približava ulasku u NATO.

„Imamo granicu od 1.300 kilometara sa Rusijom“, rekao je on novinarima u Berlinu, gde je pozvan da prisustvuje sastanku ministara spoljnih poslova NATO, preneo je CNN.

„Granica je mirna i mi želimo da ta granica ostane mirna“, rekao je Havisto i dodao da je veoma važno da komuniciraju sa svojim susedima.

Upitan da prokomentariše protivljenje Turske ulasku Finske u NATO, Havisto je rekao da je u petak pozvao turskog ministra spoljnih poslova Mevluta Čavušoglua da spusti tenzije i da će nastaviti razgovore sa njim danas na sastanku država članica NATO.

On je priznao da svaka članica NATO može da blokira proces, ističući da je zato važno održavati dobre kontakte sa svima.

Turska, koja se predstavljala kao posrednik između Rusije i Ukrajine, nagovestila je nepovoljan stav o mogućem ulasku Finske i Švedske u NATO, a predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je te nacije za pružanje utočišta kurdskim terorističkim organizacijama, naveo je CNN.

Havisto je, međutim, rekao danas da je uveren da će na kraju biti pronađeno rešenje i da će Finska i Švedska postati članice NATO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar