Fišer: Svet će se dramatično promeniti

BEČ – Bivši šef nemačke diplomatije Joška Fišer smatra da će se, zbog klimatske krize, pandemije korona virusa i rata u Ukrajini, svet dramatično promeniti i da će za 10 godina biti potpuno drugačiji.

Nekadašnji nemački vicekancelar je, tokom izlaganja u Beču na kongresu „Austrijski energetski kongres 2022“, ukazao da će postojati trajna pretnja na istočnoj granici.

„Vladimir Putin je odlučio da želi da uništi evropski mirovni poredak“, podvukao je on.

Fišer je konstatovao da se krize umnožavaju.

Na prvom mestu, kaže, je klimatska kriza, i dodaje da je svet daleko udaljen od sprovođenja delotvornih koraka protiv tog problema.

Pandemija korona virusa, ističe, je nanela veliku štetu svetskoj privredi.

„Kina sledi anti-kovid strategiju čija je posledica da je poremećen globalni lanac isporuke, što ima velike posledice po sve nas“, naglasio je Fišer.

Treća velika kriza je geoplitička, izazvana napadom Rusije na Ukrajinu, rekao je on dodajući da će ta kriza obeležiti naredne godine.

„Neće biti kratkoročnih rešenja i povratka na blaženo juče. Putin je odlučio da želi da uništi evropski mirovnih poredak“, ukazao je on.

Fišer je naglasio da se ne sme dozvoliti pobeda Putina, jer bi time prihvatili da velike i moćne zemlje mogu da pokore manje susede, a to bi značilo da bi živeli u drugačioj Evropi, što ne bi bila naša Evropa.

„Ne sme biti ni da počne veliki rat. Ruska nuklearna pretnja je realna pretnja“, upozorio je on.

Ukazao je da će činjenica da će postojati stalna pretnja na istočnoj granici imati posledice po snabdevanje energentima Evrope.

„Vremena jeftinog gasa i pouzdanih isporuka iz Rusije su definitivno prošla. Nemojte imati iluzije da će se vratiti“, naglasio je Fišer.

Dodao je da će sada Evropa morati pojačano da finansira u obnovljive izvore energije.

Fišer globalno uočava povratak rivalitetu velikih sila.

„Svet 21 veka nije više svet na koji mogu da utiču evropske dimenzije. Zato Evropljani moraju biti jedinstveni i sami uticati na sopstvenu sudbinu“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar