Fon der Lajen i Makron u Pekingu na razgovorima o trgovini i mirovnom planu za Ukrajinu

Poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Pekingu, koja počinje danas, prilika je za razgovore evropskih zvaničnika sa Si Đinpingom o ulozi Kine u postizanju mira u Ukrajini ali i trgovinskim odnosima na kojima insistiraju vodeće evropske ekonomije.

Ipak, postoje sumnje da će Peking iskoristiti posetu za postizanje vlastitih ciljeva dok su Makronovi napori pod znakom pitanja naročito pošto je izazvao žestoke kritike zbog višesatnih telefonskih razgovora s Vladimirom Putinom prošle godine u bezuspešnom pokušaju da zaustavi rusku invaziju na Ukrajinu, pišu svetski mediji a prenosi Radio slobodna Evropa (RSE).

Tokom posete Kini, francuski predsednik treba pažljivo da balansira u pogledu odvraćanja Pekinga od podrške ruskoj invaziji u Ukrajini, nastojeći istovremeno da ne otuđi Kinu kao ključnog trgovinskog i geopolitičkog igrača, ocenjuje Agencija Frans pres.

„Makron će nastojati da bude čvrst prema predsedniku Si Đinpingu u vezi s Ukrajinom, ali bez direktnog konfrontacionog tona koji se često čuje iz Vašingtona“, rekao je prošle nedelje zvaničnik iz Makronovog kabineta.

Ciljevi francuskog lidera uključuju očuvanje i ponovno uspostavljanje ravnoteže kineskih trgovinskih veza sa Evropom, kao i očuvanje francuskih interesa u azijsko-pacifičkom regionu.

S Makronom u Kini je i delegacija od oko 60 poslovnih lidera iz Francuske koji se nadaju da će potpisati nove unosne ugovore.

Da će Makronova poseta Pekingu uticati na celu Evropsku uniju jasno je iz odluke da s njim na put krene i predsednica Evropske komisije koja je u prošle nedelje upozorila Peking da ne bi trebalo da daje direktnu podršku ruskoj invaziji na Ukrajinu, ali je istovremeno isključila mogućnost prekida „ekonomskih, društvenih i naučnih veza“ EU i Kine.

Unutar Unije, ističe AFP, Francuska i Nemačka smatraju da je očuvanje trgovine s Kinom prioritet, dok bi zemlje članice na istoku Evrope, koje su bliže Ukrajini, radije pojačale pritisak na Peking zbog invazije.

Fon der Lejen i Makron, koji tvrdi da ima bolje odnose s kineskim kolegom od drugih svetskih lidera, dolaze u Peking s namerom da sa Sijem razgovaraju o mirovnom planu za Ukrajinu kao i trgovini. Kritičari pak upozoravaju da će Peking iskoristiti posetu za postizanje vlastitih ciljeva, ukazuje Tajms.

Pitanje Ukrajine će biti na dnevnom redu nakon što je Kina u februaru predstavila plan od 12 tačaka koji je, naglašava londonski list, u velikoj meri podržavao rusko stajalište o onome što je Peking nazvao „krizom“ a ne ratom.

Makron, koji je bio na udaru kritike jer je odbio da prekine telefonske razgovore s Putinom nekoliko meseci nakon početka sukoba, neće vršiti pritisak na Kinu da osudi rusku invaziju, rekao je neimenovani francuski zvaničnik tvrdeći da bi to bila „crvena linija“ za Peking.

Kritičari ocenjuju da se francuski predsednik zavarava ako veruje da će Si iskoristiti uticaj na Moskvu da okonča invaziju na Ukrajinu, te upozoravaju da će Peking iskoristiti posetu za postizanje vlastitih ciljeva, istovremeno ukazujući na podele kako između SAD i Evrope, tako i između članica Evropske unije.

Ulozi su visoki, ocenjuje Tajms i naglašava da 20 odsto uvoza u EU dolazi iz Kine, u poređenju s 12 odsto iz SAD. Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton ranije je rekao da je EU prestala da bude „naivna“ prema Kini i da ima ekonomsko oružje koje može da upotrebi protiv Pekinga.

Posmatrači kažu da u razgovorima u Pekingu o Ukrajini i trgovini, Makron namerava da „glumi dobrog policajca“ a fon der Lajen lošeg, dok „usvajaju snažniji pristup prema kineskoj novoj, agresivnoj spoljnoj politici“.

Uoči zajedničke posete s Makronom Kini, predsednica Evropske komisije zauzela je oštriji stav i pozvala Peking da preuzme „konstruktivnu ulogu“ u uspostavljanju mira u Ukrajini, piše Fajnenšl tajms.

Fon der Lajen je upozorila da će odnos Pekinga prema Putinovom ratu biti „odlučujući faktor“ za budućnost odnosa između Kine i EU.

S druge strane, ističe list, Kina želi da oživi rasprave o Sveobuhvatnom sporazumu EU i Kine o ulaganjima, trgovinskom sporazumu koji je u zastoju od 2021. Evropski parlament je pauzirao ratifikaciju sporazuma nakon što je Kina uvela sankcije evroposlanicima kao odmazdu za zabranu imovine i zamrzavanje putovanja koje je nametnuo Zapad.

Usred geopolitičkih tenzija između Kine i SAD, Vašington sumnja u Makronove napore da će „nakon neuspeha s Putinom, šarmirati Kinu“, ukazuje Politiko.

Dok su u Francuskoj očekivanja od Makronove posjete Pekingu umerena, stav drugih zapadnih zvaničnika je pesimističniji. S obzirom na Makronove neuspele pokušaje da igra centralnu ulogu u rešavanju sukoba, kao što je zaustavljanje rata u Ukrajini ili spasavanje iranskog nuklearnog sporazuma, u SAD i drugde postoje sumnje da će ovo putovanje doneti velike rezultate.

Očekivanja da će Makron postići iskorak nisu velika, kažu trojica zvaničnika administracije predsednika Džozefa Bajdena, koji smatraju da je malo verovatno da će Si reagovati na Makronove zahteve ili ograničiti bilo koji od asertivnih poteza Kine na Pacifiku.

Ipak, dodaje portal, zajednička poseta sa šeficom Evropske komisije, izdvaja Makrona od nemačkog kancelara Olafa Šolca, kojeg su francuski zvaničnici kritikovali jer je prošle godine otišao u Kinu na sastanak sa Sijem fokusirajući se više na nemačke, a ne na interese EU.

S Ursulom fon der Lajen, Makron bi mogao da se nada da će biti viđen kao vodeći glas Evropske unije. Tu taktiku je, ističe Politiko, francuski predsednik isprobao u SAD i dobio neke ustupke u američkom planu zelenih subvencija za Evropsku uniju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar