Fon der Lajen: Makron otvorio Rusiji vrata Zapadnog Balkana

LONDON – Predsednik Francuske Emanuel Makron otvorio je Rusiji vrata Zapadnog Balkana nakon što je blokirao pregovore o pristupanju Albanije i Severne Makedonije Evropskoj uniji, izjavila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Ona je pozvala lidere EU da odmah započnu pregovore o pristupanju, uz obrazloženje da bi „Rusija i Kina mogle da popune prazninu ukoliko se Unija ne utvrdi u regionu“.

Fon der Lajenova je u govoru povodom 30. godišnjice od pada Berlinskog zida rekla da je Evropa puno toga tražila od Severne Makedonije i Albanije i da su te zemlje ispunile sve što se od njih tražilo, prenosi britanski Ekspres.

„Sada treba da održimo reč i započnemo pregovore o pristupanju“, rekla je fon der Lajen.

Ona je dodala da ako EU ne otvori perspektivu zemljama Zapadnog Balkana, drugi će popuniti tu prazninu, poput Kine, Rusije, Turske ili Saudijske Arabije.

Na nedavnom sastanku Evropskog saveta Makron je bio jedini evropski lider koji je blokirao pregovore sa Skopljem i Tiranom, a uspeo je i da ubedi Holandiju i Dansku da se usprotive početku pregovora sa Albanijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar