Forum novinskih agencija Kine i zemalja Centralne Azije za jačanje međusobne saradnje

Šefovi i predstavnici medija iz Kine i pet zemalja Centralne Azije okupili su se ove nedelje na medijskom forumu u Pekingu, gde su imali detaljne diskusije i postigli širok konsenzus o jačanju medijske saradnje u cilju promovisanja izgradnja zajednice Kine i Centralne Azije sa zajedničkom budućnošću.

Forum novinskih agencija Kina-Centralna Azija, jedno od dostignuća nedavno završenog Samita Kina-Centralna Azija, pokrenula je i vodila kineska novinska agencija Sinhua.

Među medijima koji su učestvovali bili su Televizijski i radio kompleks predsednika Republike Kazahstan, novinska agencija Kabar iz Kirgistana, novinska agencija Khovar iz Tadžikistana, medijska novinska agencija iz Turkmenistana i nacionalna novinska agencija Uzbekistanska.

Govoreći na forumu, Fu Hua, predsednik novinske agencije Sinhua, rekao je da je Samit Kine i Centralne Azije uspostavio platformu za saradnju dve strane i otvorio nove perspektive, koje imaju značajnu prekretnicu u istoriji razvoja međusobnih odnosa Kina i zemlje Centralne Azije.

Odnosi dve strane kreću se ka novoj eri, koja predstavlja nove mogućnosti za medijsku saradnju šest zemalja, rekao je Fu.

Sinhua je spremna da sarađuje sa medijima u zemljama Centralne Azije na proširenju razmene, produbljivanju saradnje i unapređenju razumevanja i međusobnog poverenja, rekao je on.

Fu je pozvao na veće napore u izveštavanju o događajima u različitim oblastima kako bi se dao novi zamah odnosima Kine i zemalja Centralne Azije i unela pozitivnost u promovisanje razmene i uzajamnog učenja među civilizacijama, kao i svetskog mira i razvoja.

Strani učesnici foruma su pohvalno govorili o samitu Kina-Centralna Azija. Tlegen Abišev, zamenik šefa Televizijskog i radio kompleksa predsednika Republike Kazahstan, rekao je da je samit otvorio novo poglavlje u saradnji zemalja Centralne Azije i Kine.

Različiti dokumenti i sporazumi o saradnji, usvojeni tokom samita, dali su obrise za sveobuhvatnu i dublju saradnju dve strane u budućnosti, rekao je Mederbek Šermetalijev, šef novinske agencije Kabar iz Kirgistana.

Tokom foruma, za učesnike iz zemalja Centralne Azije objavljena je ruska verzija izveštaja istraživačkog centra o ekonomskoj misli Si Đinpinga. Predstavljena je i video verzija izveštaja.

Kao važan deo Si Đinpingove misli o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novu eru, Si Đinpingova ekonomska misao se formira kroz neprekidne napore Komunističke partije Kine da istraži put socijalističkog ekonomskog razvoja, rekao je Lju Jansong, glavni urednik Sinhue.

Ekonomska misao je ključ za razumevanje teorije i prakse kineske modernizacije, rekao je Lju, dodajući da će objavljivanje izveštaja u ruskoj verziji pružiti merodavno tumačenje za dalje razumevanje te misli.

„Izveštaj nam omogućava da dublje razumemo suštinu ekonomske misli Si Đinpinga, koja je naučna i okrenuta budućnosti“, rekao je Bekdurdi Amansarijev, šef Turkmenske medijske novinske agencije.

Subhidin Šamsidinzoda, šef novinske agencije Khovar iz Tadžikistana, rekao je da mu izveštaj može pomoći da stekne dublje razumevanje ekonomske misli Si Đinpinga i da uči iz iskustva kineskog razvoja i da ga primeni na razvoj svoje zemlje.

Učesnici foruma osvrnuli su se i na Inicijativu Pojas i put jer se ove godine navršava deseta godina otkako je predsednik Si pokrenuo inicijativu.

Smatraju da je tokom protekle decenije ova inicijativa stvorila nove mogućnosti za razvoj zemalja širom sveta, uključujući Kinu i zemlje Centralne Azije. Kako se inicijativa nastavljala, potražnja raznih zemalja za ekonomskim informacijama je dodatno ojačala.

Abdusaid Kučimov, šef Uzbekistanske nacionalne novinske agencije, naglasio je da je Kina u procesu razvoja Inicijative Pojas i put uvek bila posvećena tome da donese stvarnu korist ljudima svih zemalja.

U junu 2019. Sinhua je pokrenula platformu za razmenu informacija pod nazivom Ekonomsko informaciono partnerstvo Pojas i put (BREIP). Zajednički su ga pokrenule Sinhua i njeni partneri u zemlji i inostranstvu i ono je proteklih godina pružalo ekonomske informacije za vlade i preduzeća zemalja Pojasa i puta.

Tokom foruma, medijske institucije iz Kazahstana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana su se prijavile za ulazak u BREIP, čime je ukupan broj članova mreže porastao na 53, a pokrivaju 36 zemalja i regiona. Kirgistanska novinska agencija Kabar je jedan od osnivača mreže.

Abišev je ocenio da je u uslovima sve većeg broja zemalja i međunarodnih organizacija koje se pridružuju pojas i put, uspostavljanje jedinstvene platforme za razmenu ekonomskih informacija blagovremeno i ima široku perspektivu.

Takođe, na forumu je postignut konsenzus među medijima koji su učestvovali i koji su se obavezali da će dalje jačati međusobnu saradnju širenjem obima i otvaranjem novih puteva saradnje, kao i postizanjem novih rezultata u praktičnoj saradnji sa medijima, piše Sinhua.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar