FR: Haotičan Bregzit bez dogovora najverovatniji ishod

PARIZ – Francuska je danas saopštila da je po pitanju izlaska Britanije iz EU, haotičan Bregzit bez dogovora najverovatniji ishod, uprkos pozitivnim vibracijama sa sastanka britanskog premijera Borisa Džonsona sa irskim kolegom Leom Varadkarom.

Francuska državna sekretarka za evropske poslove Ameli de Monšalen izjavila je u intervjuu za Inter radio da je „u ovoj fazi verovatan“ Bregzit bez dogovora.

De Monšalen je navela da 31. oktobar ostaje realan datum za izlazak Britanije iz EU s obzirom da ona ne vidi razlog za odobrenje produženja tog roka.

Istovremeno u Briselu u toku je sastanak glavnog pregovarača EU Mišela Barnijera i britanskog ministra za Bregzit Stivena Barklija.

Irski premijer je juče, posle sastanka sa Džonsonom, rekao da je dogovor o Bregzitu moguć do 31. oktobra.

„Imao sam dobar sastanak sa premijerom… veoma pozitivan i vrlo obećavajući“, rekao je Varadkar i dodao da vidi put kojim će se doći do sporazuma naredne nedelje.

Moguće je da postignemo sporazum, da se dogovorimo o carinama i da tako dozvolimo Velikoj Britaniji da napusti EU do kraja oktobra, rekao je irski premijer, a prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar