FR, NE i VB uznemirene najavom Irana o instalaciji centrifuga

PARIZ – Francuska, Nemačka i Velika Britanija saopštile su danas da su uznemirene najavom Irana da namerava da instalira dodatne, napredne centrifuge za obogaćivanje uranijuma i da donese zakone na osnovu kojih bi proširio svoj nuklearni program.

Ako Iran ozbiljno misli na očuvanje prostora za diplomatiju,
ne sme da sprovede ove korake, navele su u saopštenju Francuska, Nemačka i Britanija, koje su zajedno sa Kinom i Rusijom potpisnice sporazuma sa Iranom iz 2015. godine, poznatim kao JCPoA.

U poverljivom izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u koji je Rojters imao uvid, navedeno je da Iran planira da instalira još tri kaskade ili klastere, naprednih IR-2m centrifuga u svom
postrojenju za obogaćivanje u Natancu, koje je izgrađeno pod zemljom,
očigledno da bi izdržao bilo koje vazdušno bombardovanje.

U iranskom nuklearnom sporazumu sa velikim silama navodi se da Teheran može samo da koristi IR-1 centrifuge prve generacije, koje rafinišu uranijum mnogo sporije u Natancu i da su to jedine mašine sa
kojima Iran može da akumulira zalihe obogaćenog uranijuma.

Nedavno saopštenje Irana IAEA-u da namerava da instalira dodatne tri kaskade naprednih centrifuga na postrojenju za obogaćivanje u Natancu suprotno je JCPoA i duboko zabrinjavajuće, navele su tri sile u izveštaju, koji tek treba da bude objavljen.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar