Francuska: Makron najavio konsultacije o reformi policije

PARIZ – Predsednik Francuske Emanuel Makron najavio je nacionalne konsultacije o reformi policije u trenutku kada postoji zabrinutost da policija gubi poverenje francuske javnosti.

Objava je usledila nakon višestrukih optužbi za policijsko nasilje, od kojih je nekoliko snimljeno poslednjih nedelja tokom protesta zbog novog zakona koji policajcima daje ovlašćenja za koja kritičari kažu da ugrožavaju građanske slobode i slobodu štampe, preneo je „Gardijan“.

„Kada imate boju kože koja nije bela, zaustavljaju vas mnogo više. Identifikovani ste kao deo problema. To se ne može opravdati“, rekao je Makron prošle nedelje u intervjuu koji je naljutio policijske sindikate.

Predsednik Francuske pokušava da balnsira između javnosti i policije, navodi list.

U pismu na tri strane upućenom lideru policijskog sindikata SGP-FO Ivu Lefebvru, Makron je rekao da postoji hitna potreba za reformom policije i da će pokrenuti konsultacije u januaru.

Treba hitno preduzeti korake da se pojača poverenje između Francuza i policijskih snaga, dok istovremeno policiji i žandarmima treba pružiti sredstva da ispune svoje obaveze i očekivanja građana, napisao je Makron.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar