Francuska pojacava operacije na moru zbog pogibije migranata

PARIZ/ZAGREB – Francuska je saopštila danas da mobiliše rezerviste i pojačava operacije spasavanja na moru, u trenutku kada London i Pariz razmenjuju optužbe za smrt 27 migranata koji su pokušavali da stignu do Britanije pomoću gumenog čamca na naduvavanje.

Migranti su se udavili kada se njihov gumenjak juče izduvao u Lamanšu, podseća agencija Rojters, dodajući da je njihova pogibija izazvala još veći animozitet između dve zemlje koje su već u sukobu oko Bregzita.

Sa jedne strane, britanski premijer Boris DŽonson je rekao da je kriva Francuska, dok je francuski ministar unutrašnjih poslova, s druge strane, optužio Britaniju za „loše upravljanje imigracijom“.

Francuski predsednik Emanuel Makron branio je danas postupke Pariza, dodajući da je Francuska samo tranzitna zemlja za većinu migranata i da je potrebna veća evropska saradnja u borbi protiv ilegalne imigracije.

„Ja ću vrlo jasno reći da su naše bezbednosne snage mobilisane danju i noću“, izjavio je Makron tokom posete Zagrebu, obećavajući „maksimalnu mobilizaciju“ francuskih snaga, uz rezerviste i bespilotne letelice koje nadgledaju obalu.

“Ali pre svega, moramo ozbiljno da ojacamo saradnju sa Belgijom, Holandijom, Britanijom i Evropskom komisijom”, dodao je Makron.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar