Francuska predlaže formiranje Evropske političke zajednice

BRISEL, 15. juna ( Tanjug) – Francuska je, kao trenutno predsedavajuća Savetom EU, predstavila neformalni dokument kojim predlaže da se „do kraja ove godine“ formira „Evropska politička zajednica“, otvorena za „sve evropske države koje žele zajedno da doprinesu bezbednosti, stabilnosti i prosperitetu evropskog kontineta“.

”Evropska politička zajednica bi bila otvorena za evropske države koje dele zajednički skup demokratskih vrednosti, bez obzira na to da li su članovi Unije ili ne i bez obzira na njihov trenutni odnos sa Evropskom unijom: da li žele da joj se pridruže, napustili su je, ne planiraju pridružiti joj se, ili su sa njom povezani samo ekonomskim sporazumima”, navodi se u tekstu dokumenta u koji je Tanjug imao uvid.

Francuska u svom tzv. „non pejepru“, podnetom nacrt za razmatranje i dalju raspravu, navodi da trenutno politika proširenja, zbog obimnih reformi i trajanja procesa, „ne nudi neophodan politički okvir za odgovor na hitne istorijske i geopolitičke potrebe“ nastale nakon početka rata protiv Ukrajine kao ni za „političko strukturisanje“ evropskog kontinenta.

„Evropska politička zajednica ne bi bila alternativa članstvu u EU i ne bi bila ni zamena za proces proširenja. Za evropske države koje žele da se pridruže Evropskoj uniji to bi omogućilo jačanje veza sa državama članicama EU pre pristupanja, kako politički tako i u pogledu učešća odlučivanjima u određenim politikama EU, uključujući postepenu integraciju u unutrašnje tržište EU”, navodi se u dokumentu.

Dodaje se da ovakva zajednica ne bi zamenila Savet Evrope, OEBS ili transatlantske odnose, ali da bi bila evropski forum koji bi okupio ”sve članove evropske porodice” na ravnopravnoj osnovi i u duhu jedinstva evropskog kontinenta.

Francuska traži da se u Evropi ”vrati osećaj zajednoištva” i ojačcaju političke, ekonomske, kulturne i bezbednosne veze između budućin članica Evropske političke zajednice, što bi, prema tekstu dokumenta, bio način da se odgovori na zajedničcke izazove na evropskom kontinetu poput pitanja spoljne i bezbednosne politike, klimatskih promena i snabdevanja energijom i drugim sirovinama, sigurnosti hrane, razvoju infrastrukture i međusobnom povezivanju, mobilnosti, migracijama, borbi protiv organizovani kriminala, kao i odnosima sa drugim geopolitičkim akterima.

Francuska ocenjuje da bi Evropska političcka zajednica trebalo da ima oblik ”lake pravne strukture” koja ima kapacitet donošenja odluka uz poštovanje ”autonomije odlučivanja” Evropske unije i svake od država koje čine Zajednicu, a da bi se lideri i ministri ovih zemaljam sastajali ”nekoliko puta godišnje”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar