Francuske diplomate najavile štrajk za 2. jun

PARIZ – Francuske diplomate će u četvrtak prvi put štrajkovati u poslednjih 20 godina zbog nepoštovanja prema njima i zbog reformi francuskog predsednika za koje kažu da mogu da nanesu štetu globalnoj slici o toj zemlji.

Ova akcija dobila je podršku od 500 službenika ministarstva spoljnih poslova i veliku podršku visokih diplomata i ambasadora na društvenim medijima.

Kako navodi Rojters, štrajk dolazi u lošem trenutku po predsednika Emanuela Makrona s obzirom Francuska predsedava Evropskom unijom do kraja juna, dok Makron želi da igra glavnu ulogu u odgovoru evropskog bloka na ruski napad na Ukrajinu i traži podsticaj za svoj novi predsednički mandat.

Reforme javnog sektora dovešće do promene strukture diplomatske karijere, uključujući ukidanje specijalnog statusa za visoke zvaničnike ministarstva spoljnih poslova.

„Reforma više državne službe je najnoviji napad na naše profesije, našu stručnost, našu budućnost. Ova reforma odražava neshvatljivu želju da se potkopa naše ministarstvo i rizikuje da trajno oslabi sposobnost naše zemlje da brani svoje interese u svetu“, navodi se u obaveštenju o štrajku najavljenom za 2. jun, a koji su poslali sindikati ministarstva spoljnih poslova.

Francuska je država sa trećom najvećom diplomatskom mrežom na svetu sa oko 1.800 diplomata i ukupno 13.500 zvaničnika koji rade pri ministarstvu spoljnih poslova.

Nekoliko diplomata sa kojima je Rojters razgovarao reklo je da je reforma bila samo kulminacija godina slabosti zbog kojih je broj zaposlenih pao za oko 20 odsto od 2007. godine i čestih budžetskih rezova upravo u trenutku kada su zahtevi za tu službu porasli.

Uslovi su se posebno pogoršali tokom pandemije kovida, dodale su diplomate.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar