Francuski viši sud opovrgao zabranu nošenja burkinija

Francuski viši upravni sud opovrgao je kontroverznu zabranu nošenja burkinija, kupaćeg kostima koji pokriva celo telo, posle talasa kritika nakon što je nekim muslimankama naredjeno da ga skinu na francuskim plažama.

Današnja odluka suda, ili Državnog saveta, odnosi se konkretno na zabranu nošenja burkinija u mestu Vilnev-Lube, ali se očekuje da će ta obavezujuća odluka postaviti pravni presedan za svih tridesetak francuskih letovališta gde su izdate slične zabrane.

Advokati dve grupe za odbranu ljudskih pava uložili su žalbu sudu tražeći da se ispita legalnost te zabrane, uz navode da te odredbe krše osnovne slobode i da su gradonačenlici gradova gde su uvedene takve zabrane prekoračili svoja ovlašćenja naredjivanjem ženama šta smeju da nose na plažama.

Gradonačelnici su kao razlog za zabranu naveli zabrinutost oko javnog reda posle islamističkih napada ovog leta, a mnogi zvaničnici su iznosili argument da je burkini znak ugnjetavanja žena.

Advokat Patris Spinozi, koji predstavlja Ligu za ljudska prava, rekao je novinarima da bi ova odluka trebalo da postavi presedan i da i drugi gradonačelnici treba da deluju u skladu sa njom. On je rekao da žene koje su već dobile kazne zbog nošenja burkinija mogu da ulože žalbu na osnovu današnje sudske odluke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar