FSB: Pentagon i NATO stoje iza sajber napada iz Ukrajine na rusku infrastrukturu

MOSKVA – Pentagon i zemlje NATO-a stoje iza masovnih sajber napada sa ukrajinske teritorije na rusku kritičnu infrastrukturu, saopštila je danas pres služba ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).
Služba je navela da FSB ima resurse da identifikuje određene pojedince, organizacije i nalogodavce koji su saučesnici u hakerskim napadima na rusku infrastrukturu da bi oni bili privedeni pravdi.
„Od početka 2022. godine zabeleženo je više od 5.000 hakerskih napada na rusku kritičnu infrastrukturu. Pravovremene mere su pomogle da se spreči nastanak negativnih posledica takvih akcija po našu zemlju“, navodi se u saopštenju.
Navodi se da je analiza kompjuterskih pretnji pomogla da se dobiju podaci koji dokazuju da su SAD i zemlje NATO-a koristile teritoriju Ukrajine za masovne kompjuterske napade na civilne infrastrukturne objekte u Rusiji, preneo je Taš.
U cilju prikrivanja saučesništva, Vašington nastoji da za aktere sajber napada postavi isključivo Ukrajinu, odnosno hakersku grupu IT armije Ukrajine koja je izvršila hiljade kompjuterskih napada na ruske informacione resurse, napominje se u saopštenju.

Kako se ističe, ti sajber napadi se smišljaju uz direktno učešće objedinjene komande Pentagona u saradnji sa međunarodnim hakerskim grupama Anonimus i Sajlens, američkim Goust klan, kao i RedHack iz Turske, GNG iz Gruzije i Odredom 303 iz Poljske i drugim hakerskim grupama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar