Galuzin: SAD su sklone nuklearnim avanturama, a na Rusija

TOKIO – Ambasador Rusije u Japanu Mihail Galuzin preporučio je vladi Japana da se, kada je reč o nedopustivosti upotrebe nuklearnog oružja obrati Americi, a ne Rusiji.

Galuzin je na Fejsbuku napisao da je upravo Vašington očigledno sklon nuklearnim avanturama, navodeći kao primer upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom tokom NATO bombardovaranja tadašnje SRJ 1999. godine.

Galuzin je, komentarišući izjavu japanskog premijera Fumia Kišide tokom posete Hirošimi 26. marta, u prisustvu ambasadora SAD, o nedopustivosti upotrebe nuklearnog oružja, ocenio da je takav apel logičnije bilo uputiti američkom ambasadoru.

„Japan, u prisustvu ambasadora SAD, raspravlja u Hirošimi (!) o nedopustivosti upotrebe nuklearnog oružja, veštački i bez ikakvog razloga pokušavajući da sa tim „poveže“ Rusiju“, napisao je Galuzin.

On smatra da je takav apel bilo mnogo logičnije direktno uputiti šefu američke diplomatske misije, koji je, kako navodi, bio udaljen metar i po.

„Tim pre što je Vašington očigledno sklon nuklearnim avanturama: upotreba municije sa osiromašenim uranijumom u varvarskom bombardovanju bivše Jugoslavije 1999. godine“, naveo je ruski ambasador.

Galuzin je kao vrhunac cinizma ocenio to što, kako je naveo, „američki diplomata, koliko se može razumeti, nije ni smatrao potrebnim da se izvini narodu Japana za najteži ratni zločin svoje zemlje 6. avgusta 1945. godine, koji je odneo živote desetina hiljada civila u Hirošimi, uključujući žene i decu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar