Gani: Pogoršana bezbednosna situacija zbog povlačenja SAD

KABUL – Predsednik Avganistana Ašraf Gani je za ubrzano pogoršanje bezbednosne situacije u Avganistanu okrivio „iznenadnu“ odluku Sjedinjenih Država da povuku svoje trupe, ali je poručio da njegova vlada ima plan da u roku od šest meseci dovede situaciju pod kontrolu.

Talibanski pobunjenici su u poslednjih nekoliko dana ušli u glavne gradove tri provincije, usred ubrzanog napretka širom zemlje, a nakon što je Vašington saopštio da planira potpuno povlačenje trupa do septembra, prenosi agencija Rojters.

„Trenutna situacija je posledica iznenadne odluke o povlačenju međunarodnih trupa. Imali smo neočekivanu situaciju u poslednja tri meseca“, rekao je Gani u obraćanju avganistanskom parlamentu.

Međutim, avganistanska vlada, kako je rekao, ima bezbednosni plan kako bi situaciju stavila pod kontrolu u roku od šest meseci, a Sjedinjene Države su, prema njegovim rečima, podržale taj plan.

Mirovni pregovori između avganistanske vlade i talibanskih predstavnika počeli su prošle godine u Dohi, glavnom gradu Katara, ali nisu postignut znacajniji napredak ni nakon nekoliko rundi.

Dve strane su se, međutim, na nedavnom sastanku u Dohi obavezale da će ubrzati pregovore.

Gani je rekao da militanti nisu prekinuli veze sa terorističkim grupama i da su pojačali napade na žene i aktiviste civilnog društva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar