Garses: Danas nema problema koji ne zahteva globalnu saradnju

BLED – Predsedavajuća Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija Marija Fernanda Espinoza Garses smatra da je multilateralni pristup rešavanju globalnih problema način opstanka za savremeno društvo.

Ona je na otvaranju Strateškog foruma na Bledu rekla da je multilateralizam način da se borimo kako bismo opstali putem deljenja troškova, rizika…

„Treba nam pouzdan i predvidiv multilateralni sistem pravila“, istakla je Garces, dodajući da je neophodno da OUN postanu ponovo relevantne za sve i da će se to jedino postiči kroz sprovođenje ciljeva održivog razvoja.

Kako je istakla, Strateški forum na Bledu definiše problem sa kojima se suočavamo u današnjim okolnostima.

„Moramo se suočiti sa največim izazovima poput klimatskih promena, demografije, migracija i socijalnih razlika. Takođe treba da iskoristimo benefite društvene mobilnosti i da napravimo revolucionaran razvoja naših gradova, ekonomija, društava“, navela je Garses.

Garses je rekla da joj želja da se „zatvori rupa“ koja postoji između budućnosti, kakvu zahteva čovečanstvo, i pozicije gde se nalazimo danas, naglasivši da iako danas postoji međunarodno pravo koje reguliše prava čoveka kao i pristup koriščenju globalnih resursa, concept globalnog društva mora zajednički da rešava sve otvorene probleme.

„Za ciljeve održivog razvoja kaze se da je to naše dete koje preživljava“, kazala je ona, dodajući da su tri oblasti sa kojima mora da se suoči današnje globalno društvo klimatske promene, okvir društvenog ugovora i zdravlja i održivost međunarodnog sistema.

„Moramo da radimo na promociji blagostanja, ali istovremeno da shvatimo da danas ne postoji problem koje ne zahteva globalnu saradnju, jer sve više imamo problem na globalnom, u odnosu na tradicionalno domaći nivo“, dodala je.

Ona je zaključila svoje obraćanje konstatacijom da današnji problemi zahtevaju drugačiji pristup, te da očekuje saradnju vlasti, biznisa, akademija i zajednički rad uoči obeležavanja 75 godine postojanja OUN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar