Gaza pliva u krvi: Žestoki sukobi zbog Američke ambasade, broje se mrtvi (uživo, foto)

Izraelske snage ubile su najmanje 28, a povređeno je više od 1.600 Palestinaca u Pojasu Gaze gde se danas uoči otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu održava veliki protest Palestinaca.

Rojters je izvestio da su se demonstranti okupili duž granice, na vrhuncu šestonedeljnih protesta protiv blokade granice i otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu.

Izraelske snage su, prema navodima svedoka, ispalile i suzavac na demonstrante koji su se smestili u šatorima kod granične ograde.

Izraelska vojska je saopštila da je postavila nekoliko bezbednosnih linija na granici u Pojasu Gaze u slučaju da Palestinci uspeju da probiju ogradu.

Potpukovnik Džonatan Konrikus kazao je da su izraelske snage „veoma ojačane“ duž prvih linija granične ograde, ali i da su dodatne linije odbrane stacionirane unutar izraelskih opština i između njih, kako bi odbranile civile u slučaju da dođe do probijanja ograde, preneo je AP.

„Čak i ako ograda bude srušena, moći ćemo da zaštitimo izraelske civile od kidnapovanja ili masakra“, kazao je Konrikus.

​Palestinski islamski pokret Hamas, koji vlada Pojasom Gaze još od 2005. godine, saopštio je da očekuje da se današnjem maršu pridruže desetine hiljada ljudi, nagoveštavajući da je moguće da će doći do proboja granične ograde.

Taj protest je inače deo kampanje rušenja blokade granice Izraela sa Pojasom Gaze koja traje već 11 godina, ali i protest protiv današnjeg otvaranja Ambasade SAD u Jerusalimu.

Palestinci se tome oštro protive, jer Istočni Jerusalim vide kao prestonicu svoje buduće države.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gaza
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Miša

    Mamu im americku,gde god da kroce,samo prolivaju krv i prave jad.Stoka.A Izraelci kada su prebegli iz Egipta neka se sete ko im je pokonio to parce teritorije gde su sada.

  • Dario

    Već 70 godina kmeče zbog žutih traka, a danas čitav svijet nosi žute trake zbog njih !