General: Sumorne prognoze o mirovnom sporazumu u Avganistanu

VAŠINGTON – Visoki američki zapovednik na Bliskom istoku dao je sumornu procenu realizacije mirovnog procesa sa talibanima u Avganistanu, jer je broj napada talibana i dalje veliki.

General Frenk Mekenzi je rekao da nema poverenje da će talibani ispuniti svoje mirovne obaveze, prenosi AP.

Američki general je pred komitetom za oružane snage Predstavničkog doma rekao da postoji plan da se broj američkih vojnika do leta smanji na 8.600, ali da za sada „SAD nemaju razrađene vojne planove“ za potpuno povlačenje u roku od 14 meseci, koliko je predviđeno sporazumom.

„Do danas, broj napada je veliki i nije u skladu sa procenama o sprovođenju mirovnog plana. Ukoliko nisu u stanju da smanje broj napada i politička odluka biće doneta u skladu s tom situacijom“, upozorio je Mekenzi.

On je dodao da njegov optimizam ili pesimizam u tom pogledu nemaju nikakvog značaja, jer će odluka biti doneta na osnovu činjenica i situacije na terenu.

SAD su počele povlačenje svojih trupa iz Avganistana, kako je i predviđeno mirovnim sporazumom sa talibanima, a predsednik Avganistana Ašraf Gani je obećao da će, posle jednonedeljnog odlaganja, u ponedeljak početi da pušta na slobodu zarobljene talibane.

Na sporazum SAD i talibana se gleda kao na pokušaj Vašingtona da okonča 18-godišnje rat u Avganistanu.

Sledeći, važan korak na tom putu bili bi, kako se smatra, unutar-avganistanski pregovori o budućnosti zemlje u kojima bi učestvovale sve frakcije, uključujući i talibane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar