Generalna konferencija IAEA u vreme novih nuklearnih pretnji

BEČ – U bečkom sedištu UN danas počinje Generalna konferencija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), koja se održava u vreme kada se mnoge zemlje, zbog energetske krize, odlučuju da produže rok rada svojih nuklearnih elekrana, ali i novih nuklearnih pretnji.

Predstavnici iz 175 država članice do 30.septembra, u okviru 66. Generalne konferencije, posvetiće se širokom spektru tema.

Tako će biti razmotren izveštaj za prošlu godinu, ali vodiće se i razgovori o budžetu za 2023.sa ciljem jačanja aktivnosti vezanih za nuklearnu nauku, tehnologiju.

Biće reči o jačanju efektivnosti i poboljšanju rada agencije u oblasti nuklearne bezbednosti i nuklearnih aktivnosti.

Kada je reč o nuklearnoj bezbednosti biće fokus na Ukrajini, ali i na Bliskom istoku i u Severnoj Koreji.

Konferenciju će otvoriti generalni direktor IAEA Rafael Mariano Grosi, koji je nedavno ukazao da agencija svetske organizacije pokriva brojne oblasti od klimatskih promena, do bezbednosti namirnica.

On će prisutnima podneti izveštaj o radu i postihnućima IAEA u protekloj godini.

U okviru Generalne konferencije IAEA, u sedištu UN u Beču, biće održano mnoštvo događaja, među kojima i otvaranje izložbi.

Tako će potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković otvoriti izložbu „Nikola Tesla – ključni doprinos energetici“.

IAEA služi kao međuvladin forum za naučnu i tehničku saradnju u miroljubivom korišćenju nuklearne tehnologije i nuklearne energije širom sveta.

Projekti organizacije podstiču razvoj miroljubivih primena nuklearne energije, nauke i tehnologije, te nude međunarodne mere zaštite protiv zloupotrebe nuklearne tehnologije i njenog otpada.

Dodatno, provode mere nuklearne zaštite i sigurnosne standarde i njihovu primenu.

Nakon granatiranja nuklearne elektrane u Zaporožju, ekspertski tim IAEA obišao je nuklearku i analizirao stanje.

Takođe prati i da se nuklearna energija ne koristi u vone svrhe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar