Generalni sekretar UN i lideri Afričke unije pozvali na unapredjenje saradnje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guteres i lideri Afričke unije pozvali su danas na unapredjenje medjunarodne saradnje na otvaranju godišnjeg samita Afričke unije, na kojem će glavne teme biti borba protiv korupcije i sukobi u zemljama Sahela i u Južnom Sudanu.

Guteres je rekao na početku samita u Adis Abebi da želi da mobiliše veću podršku za mirovne snage UN u Africi, uključujući i mirovnjake koji se bore protiv ekstremista u Somaliji, Nigeriji i Zapadnoj Africi.

Predsednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat upozorio je na porast „nacionalnog egoizma“, što su neki shvatili kao skrivenu prozivku američkog predsednika Donalda Trampa. On je apelovao na vlasti u Kongu da kasnije ove godine održe izbore, kako je planirano.

Na samitu će se raspravljati i o odgovoru na izjavu američkog predsednika Donalda Trampa u kojima je afričke zemlje nazvao „rupama“.

Medju okupljenim liderima na godišnjem samitu Afričke unije su lideri Zimbabvea, Liberije i Angole, ali i palestinski predsednik Mahmud Abas koji će pozvati afričke lidere da ne otvaraju diplomatska predstavništva u Jerusalimu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar