Generalni štrajk u Mjanmaru protiv vojne hunte

JANGON – Danas će u Mjanmaru biti zatvorene radnje i proglašen generalni štrajk protiv vojnog prevrata, a hiljade demonstranata okupiće se i danas širom zemlje uprkos upozorenja vojne hunte da bi u eventualnoj konfrontaciji moglo biti i ljudskih žrtava.

Ni tri nedelje od državnog udara hunta nije uspela da zaustavi svakodnevne proteste i građansku neposlušnost izazvanu hapšenjem izabrane premijerke Aung San Su Ći i zahteve građana na povratak u stanje pre preotimanje vlasti 1. februara, prenosi Rojters.

U dosadašnjim protestima život je izgubilo najmanje troje demonstranata i jedan policajac koji je podlegao povredama zadobijenim u sukobu sa demonstrantima.

„Demonstranti podstiču građane, posebno impulsivne tinejdžere i omladinu da krenu putem sukoba u kojima će biti ljudskih žrtava“, upozoreno je sa državne MR televizije.

„Ne želimo huntu, već demokratiju. Želimo sami da kreiramo sopstvenu budućnost. Moja majka me nije sprečavala da protestvujem, već mi je samo rekla da se pazim“, izjavila je 22-godišnja Htet Htet Hlaing.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar