Glas Amerike detaljno o suđenju Donalda Trampa

VAŠINGTON – Suđenje bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu u Senatu Kongresa SAD počeće 9. februara, a Glas Amerike (VOA) prenosi više detalja o optužnici, suđenju, sudijama, tužiocima, odbrani, porotnicima, svedocima i mogućoj presudi.

Zbog podsticanja na pobunu svojih pristalica koji su upali u Kongres pre nešto više od mesec dana i pogibije pet ljudi u neredima, Tramp je već opozvan u Predstavničkom domu, a sada tu rezoluciju, odnosno „optužnicu“, treba da razmotri i Senat, ppodseća Glas Amerike.

Bivši predsednik se tereti da je 6. januara podstakao pobudu svojih pristalica kampanjom o diskreditovanju rezultata izbora. Ta retorika je, kako tvrde demokrate, dovela do toga da njegove pristalice napadnu Kapitol kako bi sprečili da Kongres potvrdi Bajdenovu pobedu na izborima.

Još uvek se ne zna koliko dugo bi suđenje moglo da traje, a demokrate bi volele da se okonča što pre, za nedelju ili dve, kako bi se vratili sprovođenju programa novog, demkratskog predsednika Džoa Bajdena.

Proces u Senatu nije pravni, iako se naziva suđenjem, već je reč o političkom procesu. Kazna za predsednika kojeg Senat proglasi krivim je smenjivanje, a kako Tramp više nije predsednik, spominje se moguća zabrana kandidature u budućnosti.

U ulozi „tužilača“ pred Senatom naći će se demokrate iz Predstavničkog doma. Tim ima devet članova koje je odabrala predsedavajuća Nensi Pelosi.

Na čelu Trampog tima nalaze se iskusni advokati Dejvid Šoen i Brus Kastor. Bivšeg američkog predsednika je prošle nedelje napustio njegov prvobitni pravni tim zbog neslaganja oko strategije odbrane.

Tramp je pozvan da svedoči pred Senatom, ali su Trampovi advokati to odbili rekavši da je reč o „marketingu“. Oni su negirali otpužbe koje se stavljaju na teret bivšem predsedniku, a takođe su doveli u pitanje zakonitost poteza da mu se „sudi“ ako više nije na dužnosti.

Suđenjem će predsedavati najstariji demokratski senator Patrik Lejhi.

Ustav SAD propisuje da ovim procesom mora da predsedava predsednik Vrhovnog suda, ukoliko se sudi aktuelnom predsedniku. Međutim, pošto Tramp više nije na dužnosti, procesom će predsedavati najstariji senator čija će uloga pre biti ceremonijalna jer sentori donose konačnu odluku.

Porotu će činiti svih sto članova Senata koji će na kraju glasati da li Trampa treba osuditi ili osloboditi optužbi. Njima nije dozvoljeno da postavljaju pitanja, ali to mogu da učine preko prdsedavajućeg Patrika Lejhija.

Svedoka verovatno neće biti s obzirom na to da je Tramp odbacio predlog demokrata da svedoči pred Senatom.

Glas Amerike navodi da su male šanse da Tramp bude proglašen krivim jer je za to potrebna dvotrećinska većina, što znači da bi najmanje17 republikanaca treba da se pridruži demokratama, kojih ima 50 u Senatu, koliko i repoblikanaca.

Već se 45 od 50 republikanaca je glasalo za to da se suđenje proglasi neustavnim, što znači da su velike šanse da će Tramp biti oslobođen.

Ukoliko se to bude desilo, demokrate će pokrenuti mehanizme u skladu sa 14. amandmanom kako bi spečili da Tramp ubuduće ima neku javnu funkciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar