Glas Amerike: Ko su vodje talibana

Talibanski borci brzo su osvojili velike delove teritorije Avganistana i na kraju Kabul, 20 godina nakon što su ih snage koje su predvodile SAD srušile s vlasti.

Glas Amerike (Voice of America) prenosi imena nekih od lidera talibana.

Mavlavi Haibatula Akundžada – Vrhovni vodja talibana, što je pozicija koju je zauzeo posle smrti svog prethodnika Aktara Mansura u američkom napadu dronom 2016. godine. Prethodno je bio sudija u pravosudnom sistemu za vreme ranije uprave talibana u Avganistanu.

Posle američke invazije 2001, pobegao je preko granice u Pakistan. Nije se mnogo pojavljivao u javnosti, i pretežno je objavljivao poruke za vreme islamskih praznika.

​Mula Abdul Gani Baradar – Zamenik šefa talibana za politička pitanja i jedan od suosnivača grupe. Takodje je pobegao u Pakistan 2001, a 2010. godine je uhapšen u Karačiju u zajedničkoj akciji američke Centralne obaveštajne agencije i pakistanskih antiterorističkih snaga.

Dok je administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa (Trump) vodila mirovne pregovore sa talibanima 2018, ubedila je Pakistan da pusti Baradara. On je zatim nadzirao pregovarački tim talibana za vreme razgovora u Dohi u Kataru, i sastao se sa tadašnjim državnim sekretarom Majklom Pompeom (Michael) u septembru 2020.

Baradar je u utorak avionom stigao u Kandahar, vrativši se u Avganistan prvi put posle 20 godina.

Mula Mohamad Jakub – ​sin osnivača talibana, Mule Omara, koji je umro 2013. godine. Jakub nadzire vojne operacije grupe i služi kao zamenik lidera.

Akundžada ga je postavio na taj položaj u maju 2020. Prethodno je bio šef vojne komisije talibana nadležan za polovinu avganistanskih provincija. U izveštaju UN u junu navodi se da su se Jakub i drugi visoki lider Siradžudin Hakani „protivili mirovnim pregovorima i da se zalažu za vojno rešenje“.

Siradžudin Hakani – Vodja mreže Hakani, grupe koju su SAD označile za stranu terorističku organizaciju 2012, i organizator jednog od najtežih napada na američke koalicione snage tokom rata.

Hakani je sin osnivača mreže Hakani – Džalaludina Hakanija i jedan od zamenika vodja talibana.

Američko Ministarstvo pravde ponudilo je nagradu od 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja Hakanija.

Mavlavi Abdul Hakim – sveštenik tvrde struje i bliski saradnik Akundžadea. Predvodio je pregovarački tim talibana na mirovnim pregovorima u Dohi.

Hakim je bio i na čelu sistema njihovog pravosudja, koji se primenjivao u oblastima koje je grupa kontrolisala u Avganistanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar