Goldštajn događaje u CG nazvao apsolutnom svinjarijom

ZAGREB – Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn je događaje u Crnoj Gori, povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija tokom proteklog vikenda, nazavao „apsolutnom svinjarijom“ i dodao da se to mora sprečiti kako bi se, kako smatra, sprečila radikalizacija.

On je gostujući na zagrebačkoj N1 televiziji rekao da se u Crnoj Gori ponavljaju scenariji od pre 30 godina.

„Ako se ide u ostvarivanje srpskog sveta, Srbija je danas demografski iscrpljena, na Kosovu su američke baze i Srbija Kosovo nikada neće vratiti. Krene li veći pritisak prema BiH i Crnoj Gori te Makedoniji, sve su to tačke gde se može krenuti u širenje tog srpskog sveta“, rekao je Goldštajn i dodao:

„Kosovari i Albanci su jedinstvena nacija. Geopolitički je Albanija jednako važna kao i Srbija. Što se tiče hrvatske politike, stvari se vrlo brzo menjaju i to moguće na gore. Ovo što se događa u Crnoj Gori je apsolutna svinjarija i o tome se mora govoriti kako bi se sprečila daljnja radikalizacija“.

Dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta ponovio da „srpski svet“ nije zvanična politika Srbije i da zbog toga ne reaguje oštrije na tu sintagmu, jer da nije toga siguran je da bi bilo izmišljeno nešto drugo protiv Srba i Srbije, Goldštajn tvrdi:

„Srpski svet je politika Republike Srbije. Da budem direktan – igraju se vrlo ozbiljne igre. Srpski svet je tu, to je politika koja funkcioniše. Vučić zna da promene granica neće proći stoga ne traži se promena granice, traži se uticaj u okolnim zemljama – tu je BiH s notornim Miloradom Dodikom, kao i događanja u Crnoj Gori. Hrvatska nije neposredno u toj politici, ali indirektno jeste. Crna Gora je sada de facto pala, još postoji krug oko Đukanovića, ali Crna Gora je NATO i kandidatkinja za EU, a i z Brisela se, koliko znam, još uvek niko nije izjasnio“.

Goldštajn tvrdi i da ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinju nije bila samo crkvena ceremonija, već, kaže, osmišljena kao politička manifestacija Srpske pravoslavne crkve (SPC), ali i politička provokacija.

Tvrdi i da je Cetinje simbolično mesto dela Crnogoraca i da se išlo na podizanje tenzija.

Razočarao se, kaže, u patrijarha Porfirija za kojeg kaže da se nije baš snašao u ovim događaima.

„SPC je integrirsana u politiku jer je autokefalna i ona s državom još od srednjeg veka čini jedinstveno političko biće. Integrirana je u nacionalnu politiku puno više u teoriji i praksi nego što je to u katoličkom svetu“, tvrdi, između ostalog, Goldštajn.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Slavko, oči moje, ne lupetaj