Google pozvao prekomorsko osoblje u SAD posle Trampove uredbe

Američka kompanija „Google“ pozvala je u SAD članove svog osoblja koji žive na prekomorskim teritorijama, nakon što je novi predsednik Donald Tramp doneo izvršnu uredbu kojom se ograničava ulazak u zemlju državljanima sedam zemalja sa muslimanskom većinom.

Iz kompanije „Google“ rekli su Bi-Bi-Siju da su zabrinuti zbog te uredbe i bilo kakvih mera koje bi mogle da blokiraju ulazak mnogih talentovanih ljudi u SAD.

„Google“ je pozvao oko 100 članova osoblja da se vrate iz prekomorskih oblasti, dok je „Majkrosoft“ upozorio svoje akcionare da bi imigraciona ograničenja mogla da imaju značajan uticaj na poslovanje te kompanije.

Nova Trampova uredba mogla bi da znači da hiljadama građana Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije možda neće biti dozvoljeno da se ukrcaju u avione koji lete ka SAD.

Prema juče potpisanoj uredbi, državljanima šest zemalja vize neće biti izdavane u naredna tri meseca, dok je sirijskim izbeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vreme. Nova ograničenja imaće velikog uticaja na tehnološke kompanije koje angažuju kvalifikovano osoblje iz celog sveta izdajući im specijalne vize H1-B, ocenjuje Bi-Bi-Si.

Već su se pojavili navodi da je nekima koji poseduju „zelene karte“ i koji imaju dozvolu za rad u SAD sada zabranjeno da se ukrcaju u avione za SAD, mada „zelene karte“ nisu posebno navedene u novoj uredbi.

Bi-Bi-Si upozorava da bi iznenadna i stroga imigraciona ograničenja mogla da imaju neočekivane posledice, pri čemu predsednik želi da ograniči ulazak nekim muslimanima, ali bi efekat mogao da bude šteta po najvažniji i najprofitabilniji sektor u SAD – tehnologiju.

Tehnološki sektor se u velikoj meri oslanja na visokoobučeno i dobro plaćeno osoblje iz prekomorskih oblasti koje koristi vize H1-B, a ukoliko postoji bilo kakva opasnost, makar i mala, da korišćenje te radne snage bude ograničeno, velike kompanije će možda morati da razmisle gde da ubuduće smeštaju ključno osoblje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Donald Trampgoogle
Komentari (0)
Dodaj komentar