Gradjani Venecuele odali počast stradalima u protestima

Više hiljada gradjana Venecuele obučenih u belo šetnjom u Karakasu odalo je počast stradalima u antivladinim protestima proteklih nedelja.

Gotovo svakodnevne demonstracije organizuju se u Venecueli već tri nedelje, od kada je Vrhovni sud doneo odluku, kasnije povučenu, da preuzme ovlašćenja parlamenta, a u sukobima s policijom poginulo je najmanje 20 ljudi.

U subotu su demonstranti prvi put od početka protesta uspeli da predju iz istočnog dela Karakasa u tradicionalno provladin zapadni deo bez suprotstavljanja bezbednosnih snaga.

Poslanik opozicije Fredi Gevara okarakterisao je dolazak demonstranata u zapadne četvrti kao „prelazak Berlinskog zida“.

Demonstranti zahtevaju da se odmah raspišu izbori i oslobodi desetine vladinih protivnika koje smatraju političkim zatvorenicima.

Mnogi stanovnici krive politiku administracije predsednika Nikolasa Madura za trocifrenu inflaciju i velike nestašice hrane i lekova.

Na drugim mestima u gradu grupa demonstranata, od kojih su neki sakrili lica i bacali kamenice, sukobili su se s policijom koja je odgovorila suzavcem.

U demonstracijama u Venecueli do sada je poginulo najmanje 20 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar