Gradonačelnica krala od najsiromašnijih i hvalila se novcem: Mogu da kupim šta želim i nije me briga za druge (video)

Gradonačelnica brazilskog grada Bom Žardima, Lidijan Leite (27), koja je vodila grad putem WhatsAppa, osuđena je na 14 godina zatvora zbog krađe miliona od najsiromašnijih građana, piše Independent.

Bom Žardim je jedan od najsiromašnijih gradova u Brazilu, a Leite je optužena za proneveru oko 4,5 miliona funti iz gradskog budžeta za obrazovanje. Leite je pobegla od vlasti u avgustu 2015., kada je optužena za krađu. Službenicima je slala upute preko aplikacije WhatsApp, dok je živela u luksuzu u gradu Sao Luizu, udaljenom oko 290 km od Bom Žardima. Predala se nakon 39 dana bega.

Nakon pravne bitke duge dve i po godine, Leite je osuđena na 14 godina i mesec dana zatvora, kao i  šest godina kućnog pritvora. Kanal TNH1 objavio je da nema pravo na žalbu protiv sudske odluke.

Priča je počela 2012. godine kada je njen bivši dečko Umberto dos Santos dobio zabranu služenja na mestu gradonačelnika zbog optužbi za korupciju. Nedugo nakon toga Leite se kandidovala umesto njega i postavila ga za svog glavnog savetnika.

Dos Santos je još uvek u bijegu, ali je osuđen u odsutnosti na 17 godina i devet meseci zatvora i sedam godina kućnog pritvora. Par je raskinuo početkom 2015. i Santos je dao otkaz, a zatim su usledile optužbe protiv Leite.

Leite je živela luksuzan život pun skupog šampanjca i brzih automobila u Sao Luizu, dok je sa svojim službenicima komunicirala u grupi na WhatsAppu, piše Independent. Mnoge porodice siromašnog Bom Žardima, grada od oko 40 000 stanovnika, izjavile su za BBC da tokom njenog mandata deca nisu imala hrane u školi, zbog čega je i pokrenuta istraga protiv nje. Leite se u međuvremenu na društvenim medijima hvalila svojim glamuroznim životom.

U jednoj objavi na Instagramu je napisala: „Pre nego sam postala gradonačelnica bila sam siromašna. Imala sam Lend Rover, a sad vozim Tojotu SW4. Možda bi trebalo da kupim luksuzniji auto jer – hvala Bogu – imam dosta novca za to.“

„Mogu da kupim šta god želim, trošiću novac na ono što želim i nije me briga šta ljudi o meni govore“, dodala je Leite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brazilgradonacelnicalidijan leite
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Vladimir

    Neko krade ali i daje narodu vise u tome je razlika. A ova je krala a narodu nista. U tome je razika. Sto se tice Putina on je Rusiju obogatio, i svaki Rus treba da mu bude zahvalan.

  • goran manic

    Svi to rade (kradu od siromašnih), od Putina i Trampa do AV i Malog. Zašto je to (kao) nekome čudno i zašto je ova gospođa kažnjena? Zato što je bila iskrena?!