Grci zbog Aja Sofije ukinuli turske serije

Grčka televizija ANT1 prekinula je emitovanje turskih serija na svom programu tokom leta, kao odgovor na odluku predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da Aja Sofiju pretvori u džamiju.

Glavni urednik Jorgos Pofantis rekao je za grčke medije da je odluka doneta i da će uskoro biti predstavljen novi program.

On je objasnio da je bilo razmišljanja o tome da se nastavi sa emitovanjem turskih serija tokom leta, ali nakon onoga “što se dogodilo sa Aja Sofijom”, doneta je odluka da serije budu zabranjene.

„Tokom poslednjih 15 godina, prikazano je 55 turskih serija na grčkim televizijama i svi gledaoci mogli su da vide bezbroj sati idealnu sliku fantastične evropske Turske koja izgleda kao pravi raj“, rekao je Leonidi Kumakis iz Međunarodne helenističke asocijacije za Greek city times.

Podsetimo, Erdogan je 10. jula potpisao dekret da se Aja Sofija pretvori u džamiju, nakon što je Državni savet poništio odluku donetu 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej i proglasio je nezakonitom.

Prošle nedelje održana je i prva molitva u ovoj džamiji, a freske i svi hrišćanski simboli bili su prekriveni zavesama.

Nakon Erdoganove odluke Grčka pravoslavna crkva je od Uneska odmah tražila da osudi Tursku, a u pismu koje su poslali se, između ostalog, navodi da je pretvaranjem Aja Sofije u džamiju ovaj spomenik svetskog nasleđa još jednom pretvoren u simbol osvajanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Aja Sofijagrckaturskatv serije
Komentari (0)
Dodaj komentar