Grčka: Prioritet u vakcinaciji su stanovnici ostrva

ATINA – Grčke vlasti su saopštile da će zbog zvaničnog početka turističke sezone 15. maja dati prednost stanovnicima ostrva u vakcinaciji protiv Kovid-19.

Vlasti su naglasile da će stanovnici ostrva biti vakcinisani brže nego građani u ostatku zemlje takođe iz operativnih razloga, zbog transporta i skladištenja vakcina, a plan je da se ovaj posao završi do kraja maja, prenosi Rojters.

„Nama su ostrva veliki prioritet i velika odgovornost. Pozivamo sve da se vakcinišu, posebno starije, ranjive grupe, ali i mlađe“, rekao je ministar zdravlja Vasilis Kikilijas tokom posete kikladskom ostrvu Iraklia, koje ima manje od 100 stanovnika.

Marios Temistokleous, generalni sekretar u ministarstvu zdravlja zadužen za vakcinaciju, rekao je da će Grčka u narednih nekoliko dana završiti imunizaciju stanovnika ostrva sa manje od 1.000 žitelja.

„Nastavićemo do ostalih ostrva, tako da ćemo u narednih mesec dana pokriti većinu celokupnog ostrvskog stanovništva“, izjavio je grčki zvaničnik.

U ministarstvu zdravlja očekuju da će Grčkoj biti isporučeno između 2 i 2,5 miliona vakcina u maju, a dodatnih 3,5 do 4 miliona doza očekuju se u junu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar