Grcka spremna da obezbedi brodove za transport zita iz UKR

MADRID – Grčka je spremna da obezbedi brodove za izvoz žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka koje je blokirala Rusija, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Madridu.

„Grčka je objavila da je spremna da stavi na raspolaganje svoje brodove da bi se žitarice transportovale iz Ukrajine“, saopštio je Stoltenberg, prenosi Rojters.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis dodao je da njegova zemlja „ima posebnu ulogu u ovim naporima, jer kontroliše najveću svetsku trgovačku flotu“.

„Grčka se još jednom nudi da pomogne i podrži sve što se preduzima pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija kako bi žito koje je trenutno zarobljeno u Ukrajini, pre svega u Odesi, bilo transportovano iz Ukrajine u zemlje kojima je hitno potrebno“, naveo je Micotakis novinarima u Madridu, prenosi britanska agencija.

Turska je održala direktne razgovore sa Moskvom i Ujedinjenim nacijama o planu za transport žita iz ukrajinskih luka, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je juče u Madridu da se nada da će diplomatija pomoći da se to pitanje reši, navodi Rojters.

Ukrajina je jedan od vodećih svetskih proizvođača pšenice, ali su isporuke iz te zemlje zaustavljene zbog ratnih sukoba, što je izazvalo globalnu nestašicu hrane.

Ujedinjene nacije su apelovale i na Rusiju i na Ukrajinu, kao i na njihovog pomorskog suseda Tursku, da pristanu da se oformi koridor za transport žita, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar