Grčka: Tursku podriva napore za ublažavanje krize u IM

ATINA – Grčka je optužila Tursku da podriva napore za ublažavanje krize u istočnom Mediteranu, nakon što je Ankara najavila da će poslati brod u novu istraživačku misiju u spornim vodama.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas nazvao je ovu odluku Turske „velikom eskalacijom i direktnom pretnjom miru i bezbednosti u regionu“, prenosi AP.

Potez Turske preti da ponovo stvori sukob oko pomorskih granica u oblasti između grčkih ostrva, Kipra i severne obale Turske, koji je eskalirao tokom leta, dovodeći do nagomilavanja vojske i straha od sukoba između dva NATO saveznika.

Turska državna novinska agencija Anadolija je saopštila da je brod „Oruč reis“ danas napustio luku u Antaliji, kako bi nastavio sa istraživanjem resursa nafte i gasa u istočnom Mediteranu, koje će trajati do 22. oktobra.

Istraživački brod Turske poslat je ponovo u misiju dan nakon što je tusko ministarstvo spoljnih poslova izdalo saopštenje u kojem je optužilo Grčku za „neiskrenost“, zbog toga što je, kako navodi, Atina nastavila sa akcijama koje dižu tenzije, dok tvrdi da je spremna za dijalog.

Ankara i Atina su ranije u toku ovog meseca, uz posredovanje NATO-a, postigle dogovor da uspostave sistem za izbegavanje potencijalnih vojnih sukoba i nesreća. Dve zemlje su se takođe dogovorile da će nastaviti sa razgovorima sa ciljem izgradnje poverenja i rešavanja sporova, koji su poslednji put održani 2016. godine.

Turska je prošlog meseca saopštila da će „Oruč reis“ na kratko obustaviti istraživačku misiju, radi redovnog održavanja i obnavljanja zaliha, i da će ovim potezom dati „šansu diplomatiji“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar