Grosi putuje u Teheran pre sastanka Borda guvernera IAEA

BEČ – Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi u ponedeljak će otputovati u Teheran na razgovore o iranskom nuklearnom programu, pre sastanka Borda guvernera ove organizacije.

Grosi će u utorak razgovarati sa šefom Iranske agencije za atomsku energiju Mohamedom Eslamijem i šefom iranske diplomatije Hoseinom Amir-Abdolahijanom, potvrdili su zvaničnici u Teherenu,prema iranskim medijima prenosi Rojters.

Grosijevo putovanje se održava neposredno pre sastanka Borda guvernera Međunarodne agencije za atomsku energiju koju čine 35 zemalja.

Zapadne sile su u septembru odustale od planova za rezoluciju kojom se kritikuje Iran, nakon što se Teheran 12. septembra složio da se produži praćenje nekih nuklearnih aktivnosti i pozvao direktora IAEA na razgovore o otvorenim pitanjima.

IAEA je u svom novom izveštaju navela da veruje da je Iran dodatno povećao svoje zalihe visoko obogaćenog uranijuma kršeći sporazum sa svetskim silama iz 2015. godine.

Agencija sa sedištem u Beču obavestila je članice da još uvek nije u mogućnosti da potvrdi tačne zalihe obogaćenog uranijuma u Iranu zbog ograničenja koja je Teheran uveo inspektorima UN ranije ove godine.

Iran još uvek nije odobrio nuklearnim inspektorima UN pristup kako bi ponovo instalirali kamere za nadzor u TESA Karaj centrifugi , što je „suštinski“ korak za oživljavanje iranskog nuklearnog sporazuma, navodi se u današnjem izveštaju IAEA .

Iran je danas odbacio izveštaj nadzornog tela UN o nuklearnim aktivnostima Teherana kao politički motivisan, pozivajući članove njegovog odbora guvernera „da se uzdrže od ishitrenih komentara“, izvestila je danas iranska novinska agencija ISNA.

Iran je od 23. februara ograničio međunarodne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja, kako bi izvršio pritisak na administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena da ukine sankcije koje je uvela prethodna administracija Donalda Trampa.

Pregovori Irana i međunarodne zajednice o ograničenju iranskog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje sankcija u zastoju su od juna,a njhov nastavak se očekuje 29.novembra u Beču.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar