Grupa „Zastitite Britaniju“ pauzira akcije do 25. oktobra

LONDON – Grupa za zaštitu životne sredine „Zaštitite Britaniju“ objavila je danas u otvorenom pismu premijeru Borisu DŽonsonu da će obustaviti kapanju „civilnog otpora“ do 25. otkobra.

Ova grupa je prethodnih nedelja izazivala haos u saobraćaju u Londonu, zbog čega je policija uhapsila neke od njenih članova, preneo je „Skaj njuz“.

Visoki sud u Londonu je naložio da svako ko prekrši uredbu o zabrani blokiranja puteva može da se suoči, pored novčane i sa zatvorskom kaznom, podsetio je ministar saobraćaja Grand Šaps.

Grupa je u pismu priznala da je izazivala zastoj u saobraćaju u prethodnih pet nedelja.

„U normalnim uslovima ne bismo mogli da zamislimo preduzimanje takvih akcija. Ali, moramo pogledati u oči neprijatnu realnost. Pozivamo vas da date razumljivu izjavu kojoj ćemo verovati… da će vaša vlada preduzeti mere da zaštiti i obnovi naše domove“, poručili su DŽonsonu.

Uoči skupa COP26, Zaštitite Britaniju će suspendovati svoje akcije civilnog otpora do 25. oktobra, dodaje se.

Zaštitite Britaniju želi da britanska vlada do 2030. godine smanji emisije štetnih gasova, a u prethodnih pet nedelja, 14 puta je blokirala puteve.

Klimatski samit Ujedinjenih nacija, ili COP26, održaće se u škotskom Glazgovu od 31. oktobra do 12. novembra, i smatra se ključnim za stavljanje klimatskih promena pod kontrolu.

U Glazgovu se očekuje prisustvo do 25.000 ljudi, među kojima će biti mnogi svetski lideri, ministri, predstavnici raznih grupa i novinari.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar