Gutereš: Da 2022. bude godina oporavka

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je u novogodišnjoj poruci pozvao da 2022. godina bude godina oporavka „za ljude, planetu i prosperitet“.

„Učinimo zajedno da oporavak bude naša odluka za 2022, da se ujedinimo oko rešenja koja mogu pomoći svim ljudima, da idemo napred zajedno sa nadom u ono što naša ljudska porodica može postići“, istakao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u novogodišnjoj poruci objavljenoj na zvaničnom sajtu UN-a.

On je naveo da svet čeka 2022. godinu sa nadama za budućnost koje su na testu zbog produbljenog siromaštva, povećane nejednakosti, nejednake distribucije kovid vakcina, klimatskih obaveza koje se ne ispunjavaju, kao i stalnih sukoba, podela i dezinformacija.

To, kako ocenjuje, nisu samo testovi politika, već i testovi morala i stvarnog života.

„Ovo su ispiti koje čitavo čovečanstvo može da položi ako se posvetimo tome da 2022. bude godina oporavka za sve“, poručio je najviši zvaničnik UN-a.

Gutereš je detaljno objasnio kako bi oporavak trebalo da se realizuje na svakom frontu.

Prema njegovim rečima, pandemija zahteva „jasan plan za vakcinaciju svake osobe, svuda na svetu“, dok je za oporavak ekonomije neophodno da bogatije zemlje podrže svet u razvoju kroz „finansiranje, investicije i ublažavanje duga“.

U međuvremenu, da bi se svet oporavio od nepoverenja i podela, potrebno je, kako tvrdi, da se stavi novi naglasak „na nauku, činjenice i razum“.

U isto vreme, oporavak od konflikata zahteva „obnovljeni duh dijaloga, kompromisa i pomirenja“, dok su za oporavak naše planete potrebna „zalaganja za rešavanje klimatskih promena, koja su u skladu sa razmerom i urgentnošću krize“, istakao je Gutereš u novogodišnjoj poruci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar