Gutereš poziva svet da pomogne ekonomiju Avganistana

NJUJORK – Međunarodna zajednica mora pronaći načine za slanje novca u avganistanku ekonomiju kako bi sprečila poptuni kolaps, rekao je danas generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Gutereš je takođe optužio talibane zbog kršenja obećanja koja su dali kakon preuzimanja vlasti, da će podržati žene i devojčice i davati im da se šskoluju, prenosi Rojters.

„Prekršena obećanja vode do slomljenih snova žena i devojčica u Avganistanu“, rekao je on i dodao da je „sada dan“ za spasavanje ekonimije.

Kada su talibani preuzeli vlast u Avganistanu, centralna banka je zamrznula milijarde, a međunarodne finansijske institucije suspendovale su pristup sredstvima, iako se humanitarna pomoć nastavila.

„Kriza pogađa najmanje 18 miliona ljudi, polovinu stanovništva zemlje“, rekao je Gutereš i dodao da je u toku velika operacija humanitarane pomoći i UN.

On je napomenuo da je avganistanska ekonomija bila pogođena sušom i kovidom 19 još pre nego što su talibani preuzeli vlast.

„Pozivam svet da preduzme mere i pošalje novac Avganistanu kako bi se izbegao kolaps“, rekao je on.

Talibani su obećali da će poštovati prava žena i devojčica, kao i manjina i bivših državnih službenika, rekao je Gutereš.

„Ovo je trenutak svega ili ničega“, rekao je on i upozorio da će bez akcije „svet platiti skupo“ jer sve veći broj Avganistanaca beži iz svoje zemlje u potrazi za boljim životom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar