Gutereš upozorio Kinu i SAD da izbegnu hladni rat

NJUJORK – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je na potencijalni novi hladni rat i zamolio Kinu i SAD da poprave svoj potpuno disfunkcionalan odnos pre nego što se problemi između dve velike i veoma uticajne zemlje preliju na ostatak planete.

Gutereš je u intervjuu za AP rekao da bi dve velike svetske ekonomske sile trebalo da sarađuju kada je reč o klimi i snažnije pregovaraju o trgovini i tehnologiji, iako postoje političke nesuglasice među njima vezane za ljudska prava, ekonomiju, onlajn bezbednost i suverenitet u Južnom kineskom moru.

„Nažalost, danas imamo samo konfrontaciju“, istakao je on.

Moramo ponovo uspostaviti funkcionalni odnos između dve sile“, istakao je on, rekavši da se problemi vakcinacije, problemi klimatskih promena i mnogi drugi globalni izazovi ne mogu rešiti bez konstruktivnih odnosa unutar međunarodne zajednice i uglavnom među velesilama.

Pre dve godine, Gutereš je upozorio globalne lidere na rizik od cepanja sveta na dva dela, pri čemu su SAD i Kina stvorile rivalske internete, valutu, trgovinu, finansijska pravila i sopstvene geopolitičke i vojne strategije u kojima jedan dobija, a drugi gubi.

On je ponovio to upozorenje u intervjuu koji je u subotu dao AP-u, dodajući da bi dve rivalske geopolitičke i vojne strategije predstavljale opasnost i podelile svet.

Stoga se, kako je rekao, njihov odnos mora popraviti i to uskoro.

„Moramo po svaku cenu izbeći hladni rat koji bi bio drugačiji od prethodnog i verovatno opasniji i teži za prevazilaženje“, rekao je Gutereš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar