Hafington post: Ne očekuju se velike odluke Saveta Evrope

RIM – List „Hafington Post“ povodom današnjeg sastanka Saveta Evrope, koji će se održati onlajn, predviđa da će to biti „prazan sastanak bez odluka o važnim pitanjima, uprkos vanrednom učesću američkog predsednika Džo Bajdena”.

List podseća da je najavljeno usvajanje oštrijih mera i veća kontrola izvoza anti-kovid vakcina, ali bi po tvrdnji lista, i taj dogovor, ako do njega dođe, mogao da ostane “mrtvo slovo na papiru” kao i onaj koji je na snazi od januara.

Naime u dva poslednja meseca, uprkos važećem dogovoru o kontroli izvoza vakcina, iz Evrope je izvezeno 43 miliona doza anti-kovid vakcina u 33 zemlje sveta.

Italija je za sada jedina zemlja Evropske Unije koja je blokirala izvoz vakcina u Australiju.

Najveći problem je to što vakcina nema, a s tim u vezi zemlje članice imaju različita mišljenja, ukazuje list.

Nemačka insistira da se donese zajednička odluka o nabavci ruske vakcine “Sputnik V”, Italija čini prve korake u tom pravcu, ali Francuska navija za “ekskluzivnu saradnju sa Amerikom”.

List zaključuje da je “još uvek previše rano da bi se našlo zajedničko rešenje i da svaka zemlja članica EU, radi po vlastitom nahođenju.

Jednako će ostati bez dogovora. ocenjuje list, i “potvrda o vakcinisanju” na čemu neke članice insistiraju, ali su strogi protivnici Grčka i Španija koji u takvoj meri vide ograničenja za turizam.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar