Haker priznao da je objavio dokumente za dos Santos

LISABON – Haker iz Portugala Rui Pinto preuzeo je odgovornost za curenje poverljivih dokumenata koji impliciraju da je ćerka istaknutog afričkog milijardera Izabel dos Santos učestvovala u mutnim međunarodnim poslovima.

Advokat Pinta, koji u u zatvoru u Lisabonu čeka suđenje za jedan drugi slučaj, rekao je da je Pinto dao informacije o Izabel dos Santos organizaciji Platforma za zaštitu uzbunjivača u Africi sa sedištem u Parizu 2018. godine, prenosi AP.

Dos Santos je inače ćerka bivšeg predsednika Angole Hoze Eduarda dos Santosa i smatra se najbogatijom ženom Afrike nakon što je preuzela važne poslove u Angoli i izgradila međunarodnu karijeru.

U dokumentu koji je poručio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara, ukazuje se da su Dos Santos, njen suprug i bliski prijatelji, umešani u mutne poslove, kao i bankari i biznismeni u Evropi i na Bliskom istoku.

Vlasti Angole sumnjiče Dos Santos za pranje novca, proneveru, vršenje uticaja, falsifikovanje i traži od nje da vrati najmanje 1,1 milijardi dolara.

U više od 715.000 dokumenata koje je hakovao portugalski haker nalaze se beskrupulozni ugovori o tome kako je izgradila bogatstvo vredno dve milijarde dolara.

Pinto se već nalazi u zatvoru godinu dana nakon što ga je Mađarska isporučila Portugalu, a optužen je za objavljivanje kompromitujućih međunarodnih dokumenata koji se odnose na fudbalske klubove i fudbalske zvaničnike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar